Ingredience: | |||||
žaludy | dle potřeby | voda | dle potřeby |
Včera jsme byli v lese na houbách. Dle očekávání jsme nenašli vůbec nic. Ale přece nepřijdeme domů z prázdnou, že ano. Tak jsme si nasbírali to, čeho jsme tam viděli nejvíc – žaludy – a vyrobili jsme si domácí žaludovou kávu.
Žaludová káva byla oblíbena Slovany dávno před příchodem kávy, a to nejen pro svoji lahodnou chuť, ale také pro její protizánětlivé a dietetické účinky. Posiluje žaludek, játra i slezinu a je tak vhodná při zažívacích problémech a oslabení organismu. Můžeme si ji ale dopřát i když nás nic netrápí.
Výhodou žaludové kávy je, že neobsahuje lepek ani kofein, takže si ji bez obav mohou dopřát i lidé s celiakií a je vhodná i pro děti.
Žaludy propláchneme ve studené vodě a necháme aspoň hodinu namočené. Budou se nám tak lépe loupat. Poté je vyloupeme a odslupkujeme. Odkrájíme nezdravé části nebo části prožrané červíkem. Poté nasekáme na menší kousky, které opražíme na sucho do hněda. Žaludy by měly pěkně vonět. Necháme vychladnout a rozemeleme v mlýnku na kávu na jemno.
Hotový prášek uchováváme v nádobě jako běžnou kávu a skladujeme v suchu. Na 2dcl nápoje použijeme 1-2 lžičky prášku, zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut odstát. Hotový nápoj můžeme popíjet i se sedlinou, nebo pokud nám vadí, přecedíme přes sítko.
Výborně chutná jen tak nebo s mlékem.
Na 100g kávy spotřebujeme cca 350 - 400g žaludů. Žaludy je možné také spařit nebo dlouho luhovat. Čím déle je luhujeme, tím více taninu a tedy hořkosti se zbavíme. Já jsem vyzkoušela rychlou variantu, tj. luhovala jsem spíš jen kvůli změknutí slupky, ale výsledek je velice chutný.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI