Cvrčkův kváskový chléb zpět

Rozkvas:
žitná chlebová mouka150 gvoda150 gžitný kvásek2 lžíce
Těsto:
rozkvas dle potřebyvoda300 gpšeničná chlebová mouka250 g
špaldová mouka 1050 Lidl250 gzakysaná smetana 15%60 ghimalájská sůl12 g
žitná chlebová mouka 150 g, voda 150 g, žitný kvásek 2 lžíce, rozkvas dle potřeby, voda 300 g, pšeničná chlebová mouka 250 g, špaldová mouka 1050 Lidl 250 g, zakysaná smetana 15% 60 g, himalájská sůl 12 g

Příprava

Traktor mánie našeho benjamínka se prostě musela nutně přenést i na chléb (smích).

Nejdříve si připravíme rozkvas smícháním kvásku s vodou (pokojová teplota) a moukou. Mísu nejlépe skleněnou nebo plastovou zakryjeme igelitem a necháme cca 12 hodin rozkvasit. Kvas by měl zdvojnásobit svůj objem a na pohled bublinkovat. Do rozkvasu přidáme vodu mouku, zakysanou smetanu a sůl. Zamícháme a necháme asi hodinu odležet. Poté si těsto vyklopíme na vál a prohněteme v hladké těsto, pokud se nám lepí, lehce podsypeme moukou. Vytvarujeme požadovaný tvar a vložíme do ošatky, přikryjeme opět igelitem a necháme zhruba 2 - 3 hodiny kynout při pokojové teplotě. Nebo využijeme lednicové kynutí, kdy ideální čas je cca 12 hodin. Lednicové kynutí má výhodu lepšího načasování pečení a d ztuhlého těsta se lépe vřezává vzor.

Troubu i plech, na kterém budeme chléb péct, si rozpálíme na 250 stupňů. Asi pět minut před vložením chleba do trouby na dno vkládám vyšší starší plech na vodu.

Těsto z ošatky vyklopíme na pečící papír, já pod něj používám kuchyňské prkénko, ale existují i speciální lopaty na vkládání chleba do trouby. Otevřeme troubu a chléb přemístíme na rozpálený plech. Do spodního plechu nalijeme cca 2 dcl vřelé vody a ihned zavřeme. Po zhruba deseti minutách plech s vodou vytáhneme a troubu ztlumíme na 180 - 200 stupňů. Chléb peču asi 45 minut, řídím se barvou kůrky. Po vytažení z trouby ihned chléb vyklopím na mřížku, kde chladne zhruba dvě hodiny. 

Z této dávky získáte zhruba 1100 g chléb.

2017-10-16 Ostatní

Poznámka

Recept je inspirován jogurtovým chlebem Gabči Hradecké.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI