Domácí balkánský sýr zpět

Ingredience (na cca 350g sýru):
plnotučné čerstvé mléko2 lcitronová šťáva nebo 50ml vinného octa80 mlsyrovátka500 ml
růžová sůl75 g
plnotučné čerstvé mléko 2 l, citronová šťáva nebo 50ml vinného octa 80 ml, syrovátka 500 ml, růžová sůl 75 g

Příprava

Když jsem úspěšně zvládla výrobu domácího čerstvého sýru, balkán byl další na řadě. A je to úplně easy. V podstatě uděláte várku čerstvého sýru a pak ho naložíte do slaného nálevu. Už se těším na první "šopák".

Z mléka a syřidla (citronová šťáva nebo ocet) vyrobíme čerstvý sýr (recept najdete ZDE). Pokud použijete jako syřidlo citron, ucítíte trošku jeho chuť i v hotovém výrobku.

Tentokrát ale okapanou sýřeninu v plátýnku napěchujeme do obdélníkové formy, zatížíme a necháme lisovat v lednici 12 hodin. 

Poté bloček naložíme do nálevu, který připravíme rozpuštěním soli v syrovátce (použijeme tu z přípravy čerstvého sýra).

Takto se sýr "marinuje", zraje a zároveň skladuje. 

My konzumovali po dvou dnech a byl výborný.

2018-02-20 Ostatní

Poznámka

Inspirace: conovehonakopci.cz

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI