Jablečné máslo (apple butter) z pomalého hrnce zpět

Ingredience (do velké nádoby 5,7 l):
jablka2,5 kgcukr krupice1 hrnekmletá skořice1 lžíce
sůl1/2 lžičky
jablka 2,5 kg, cukr krupice 1 hrnek, mletá skořice 1 lžíce, sůl 1/2 lžičky

Příprava

Původně jsem hledala na pinterestu inspiraci na nový jablečný koláč a nakonec mě zaujal recept na husté pyré z jablek z pomalého hrnce. Jelikož máme jablek fakt hodně a nestíháme je jíst jen tak a v pomalém hrnci jsem zatím dělala jen slané věci, musela jsem ho vyzkoušet. A povedlo se na výbornou! Dětem moc chutná a během chvíle jsme snědli už 3 skleničky.

Nečekejte konzistenci jako máslo, já jsem jen zachovala původní název. Jedná se prostě o husté pyré, které jde třeba namazat na chleba, ale zároveň zamíchat do jogurtu a určitě by se dalo použít jako náplň do koláče (ale tady bych zvážila zahuštění ještě škrobem).

Uvedené množství je dělané na velkou nádobu pomalého hrnce o objemu 5,7 l. Pokud máte menší nádobu, uzpůsobte tomu i množství použitých jablek. Do mého hrnce se ty jablka v syrovém stavu vešly tak akorát.

Jablka omyjeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na 4 mm tenké plátky. Jablka se nemusí předem loupat, pouze pokud mají hodně poškozenou nebo strupatou slupku, je lepší ji dát pryč. 

Jablka nasypeme do nádoby pomalého hrnce, zasypeme cukrem, skořicí a solí, promícháme. Přiklopíme poklici a pustíme na Hight na 4 - 5 hodin.

Po zmíněných 4 - 5 hodinách by měla být jablka zcela měkká. Opatrně vše ponorným mixérem rozmělníme (chvíli to trvá a dejte pozor, abyste nepoškrábali nádobu).

Pomalý hrnec zapneme znovu na Hight na 1 hodinu a poklici necháme lehce odklopenou, aby se mohla tekutina vypařovat a směs houstnout. 

Horkou směsí naplníme čisté sklenice (mně vyšlo asi 7 skleniček, které vidíte na fotkách), necháme vychladnout a umístíme do chladu. Spotřebujeme do 2 týdnů.

Jablečné máslo je skvělé do jogurtu, na lívance, vafle, toastový chleba nebo jako poleva na zmrzlinu. Můžete zkusit i nahradit ve sladkém pečení část tuku (ale maximálně poloviční množství) tímhle "máslem".

2018-03-14 Ostatní

Poznámka

Zdroj: https://www.pillsbury.com/everyday-eats/slow-cooker/how-to-make-apple-butter-in-a-slow-cooker

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI