Kynuté špaldovo-žitné rohlíky zpět

Ingredience:
mouka (400g špaldová T1050, 100g žitná jemně mletá)470 - 500 gčerstvé droždí21 g (1/2 kostky)himalájská sůl12 g
třtinový cukr nebo lžíce med1/4 lžičkymandlové mléko či voda270 - 300 mlČeské Ghíčko (máslo, sádlo, Alsan bio...)50 g
hrubozrnná sůl, celý mák... na posypánívoda na potření
mouka (400g špaldová T1050, 100g žitná jemně mletá) 470 - 500 g, čerstvé droždí 21 g (1/2 kostky), himalájská sůl 12 g, třtinový cukr nebo lžíce med 1/4 lžičky, mandlové mléko či voda 270 - 300 ml, České Ghíčko (máslo, sádlo, Alsan bio...) 50 g, hrubozrnná sůl, celý mák... na posypání, voda na potření

Příprava

Miluji domácí pečivo, celý dům tak krásně provoní, nejraději připravuji kváskové rohlíky, ale ty vyžadují mnohem více péče a času. Když není čas, sáhnu po rohlíčkách, které jsou poměrně rychlé, mohu je zadělat a jít si dělat jinou činnost,  těsto si zatím pěkně hodinku odpočívá, tento recept není přímo můj je z webu PavlavTroubě, ale jelikož mi chodí často dotazy na přípravu domácího pečiva v rychlejší verzi, rozhodla jsem se jej upravit v naší verzi.

Odvážíme si jednotlivé druhy mouky, připravíme si kvásek z rostlinného mléka či vody a to následovně: do 100ml vlažné tekutiny přidáme nadrobené droždí, důkladně rozmícháme metličkou, přidáme lžíci špaldové mouky a lžičku cukru nebo lžíci medu (více mi chutnají rohlíky s medem). Vše společně zamícháme, přiklopíme utěrkou alespoň na 10 minut. Vzniklý kvásek nalijeme do mísy, kde máme připravené mouky, přilijeme zbytek mléka či vody, přidáme sůl a povolený tuk. Důkladně všechny ingredience propracujeme, může se zdát, že je konzistence mazlavá, nepospíchejte s přidáváním mouky a důkladně propracujte. Savost každé mouky je rozdílná, dle potřeby přidejte mouku či tekutiny. Je zapotřebí, aby se nám těsto nelepilo na ruce a dobře se s ním pracovalo.

Zadělané těsto necháme kynout, já nechávám přibližně hodinu. Po hodině kynutí si připravíme suroviny na posypání. Vyjmeme těsto z mísy, rozdělíme si jej na 80-90g porce. Na nepřilnavé podložce jednotlivé díly rozválíme na ovál, stáčíme do ruličky. Když máme rohlík stočený, utáhneme jej mírným poválením.

Připravené rohlíky klademe na plech s pečícím papírem zakončením dolů, jinak riskujeme otevření rohlíků. Rohlíky před pečením potřeme vodou, posypeme mákem a hrubozrnnou solí, necháme krátce kynout na plechu, než se nám trouba rozpálí. Je zapotřebí je nechat krátce nakynout, aby prudkým zvýšením teploty nepopraskaly.

Pečeme na 200°C dozlatova, přibližně 15-20 minut, horkovzdušné pečení je podstatně rychlejší, určitě hlídat.

2017-02-07 Ostatní

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI