Pesto z medvědího česneku zpět

Ingredience:
medvědí česnek200 golivový olej120 - 150 mlslunečnicová semínka50 g
strouhaný parmazán50 grůžová sůl1 lžička
medvědí česnek 200 g, olivový olej 120 - 150 ml, slunečnicová semínka 50 g, strouhaný parmazán 50 g, růžová sůl 1 lžička

Příprava

Letos jsem si udělala v kalendáři velký vykřičník, abych zase nešla trhat medvědí česnek s křížkem po funuse. Takže když se u nás v parku minulý týden zazelenalo, byla jsem v pozoru. A včera jsem jako většina ostatních lítala s košíkem po tom voňavém trávníku. A první věc, kterou jsem z něj doma stvořila, bylo samozřejmě pesto. A má teda grády!!!

Všechny ingredience rozmixujeme do hladké pasty. Pesto přendáme do čistých skleniček, povrch zalijeme olejem a skladujeme v lednici. Používáme na dochucení masa, polévek, na pizzu, jen tak na chleba s lučinou apod. 
Pesto vydrží dlouho, pokud vždy použijete čistou lžíci a povrch bude zakápnutý olejem. Pokud i přesto máte strach o trvanlivost, klidně umixujte jen listy s olejem a solí.

Co ještě, ještě z medvědího česneku?

Máte doma taky plnou vanu této úžasné rostlinky? Pesto už nemáte kde skladovat, "špenát" už Vám leze krkem a na chleba s lučinou a medvědem už se nemůžete ani podívat? Ale je Vám líto zbytek vyhodit? Udělejte si ochucené máslo, olej, medvědí tinkturu, zkuste nasušit.

Recepty netřeba. Na máslo jednoduše umixujte jedno povolené máslo s velkou hrstí omytých listů (popř. můžete přidat i špetku soli). Hmotu nandejte na potravinářskou fólii a stočte do válečku, vložte do mrazničky, a jak dostanete chuť na steak či filet, stačí ukrojit plátek a fantasticky dochucené (nejen) maso máte vcukuletu.
Voňavý olej získáte, pokud do skleněné láhve naložíte pár lístků a zalijete olejem (sílu si volíte dle chuti, já dala 6ks na 500ml řepkového oleje). 
Vitaminovou bombu v podobě tinktury pro dospělé vytvoříte napěchováním medvědího česneku do uzavíratelné sklenice a zalitím vodkou, aby byly listy ponořené. Nechte u okna a za 14 dní máte přírodní lék na nachlazení a výborný posilovač imunity. 
A sušený? To se teprve uvidí, zatím je v sušičce.

Tak sušená varianta doplněna, trvalo to asi 5 hodin na 70 stupňů a krásně nám voní celý byt.

Více inspirace hledejte na internetu, jako já.

2016-04-08 Ostatní

Poznámka

Z uvedeného množství surovin připravíte 2 skleničky pesta po cca 200 g.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy10 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI