Rebarborovo-jahodový džem zpět

Ingredience:
jahody700 grebarbora800 gcukr krystal1,2 kg
voda200 mlPektogel4 balíčky
jahody 700 g, rebarbora 800 g, cukr krystal 1,2 kg, voda 200 ml, Pektogel 4 balíčky

Příprava

Je před námi víkend, a protože se blíží konec rebarborové sezóny, posílám jednoduchý a rychlý recept na rebarborovo-jahodový džem. Tento džem je moc dobrý nejen do perníku, dortů, rolád, ale i na palačinky, lívance, nebo jen tak do tvarohu pro děti. Miluji ho pro jeho „nakyslou“ chuť, kombinovanou s jahůdkama, prostě mňam! A nezapomeňte, sklizeň rebarbory, neboli reveně se provádí cca do konce června ( je možné sklízet přibližně do sv. Jana 24. června) - má to svůj důvod, od konce června totiž v rebarboře prudce stoupá podíl kyseliny šťavelové a stává se tak nebezpečnou...

Rebarboru oloupeme, nakrájíme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a dusíme tak dlouho, aby se co nejvíce vody odpařilo. Potom vše rozmixujeme ponorným mixérem.

Jahody rozmačkáme (nemixovat!), přidáme do hrnce k rebarboře, a jakmile se vše začne vařit, po kouskách přidáváme 1 kg cukru. Do zbylých 200 g cukru zamícháme Pektogel, přidáme také do směsi a vaříme ještě 5 minut. Pozor! Nesmíme vařit moc dlouho, jahody totiž dlouhým vařením hnědnou. Ještě horký džem nalijeme do sklenic a uzavřeme.

2016-06-17 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI