Semínkový chléb bez mouky zpět

Ingredience:
jemné vločky (pohankové)150 glněná semínka100 gslunečnicová semínka130 g
chia semínka3 lžícevlašské ořechy, posekané50 gpsyllium4 lžíce
sůl1 lžičkajavorový sirup1 lžícekokosový olej nebo ghí3 lžíce
studená voda350 ml
jemné vločky (pohankové) 150 g, lněná semínka 100 g, slunečnicová semínka 130 g, chia semínka 3 lžíce, vlašské ořechy, posekané 50 g, psyllium 4 lžíce, sůl 1 lžička, javorový sirup 1 lžíce, kokosový olej nebo ghí 3 lžíce, studená voda 350 ml

Příprava

Upéct chleba bez mouky? Jde to. A je to snadné, vlastně na tom nemůžete nic pokazit, nemůže se totiž stát, že nevykyne.

Je hodně sytý a poprvé mě překvapila jeho konzistence. Čekala jsem, že se bude rozpadat nebo hodně drobit. Ale vločky a psyllium udělají hmotu kolem semínek a tak chleba krásně drží pohromadě. 

Vločky použijte jemné (jemně mleté) a druh je jenom na vás. Já použila pohankové a tak je chleba bezlepkový. Ale klidně použijte i špaldové nebo běžné jemné vločky. Ghí nebo kokosový olej? Opět to, co máte doma. Po ghí bude chleba máslový a po kokosovém oleji bude mít lehkou kokosovou vůni. Ořechy. V originálním receptu TADY jsou lískové oříšky. Já mám ale nejradši vlašské. A v chlebu zvlášť. Ale spousta lidí na ně má bohužel alergie, takže i ořechy vybírejte podle toho.

Doufám, že vás semínkový chleba taky tak nadchne. Nejen tou jednoduchostí při přípravě, ale hlavně svojí chutí.

V míse smíchejte všechny sypké ingredience.
V kastrolku rozehřejte kokosový olej (nebo ghí). Přidejte vodu a lžíci javorového sirupu. Tekutou směs nalijte k sypké směsi a dobře promíchejte. Nechte v lednici odpočinout. Minimálně 2 hodiny, ale já nechávám buď přes noc, nebo umíchám ráno a peču odpoledne.
Pečící formu (hřbet) dobře vyložte pečícím papírem. Směs lžící přendejte do formy a uhlaďte.
Na 175°C pečte 20 minut. Poté opatrně vyklopte z formy na plech (díky pečícímu papíru to půjde lehce) a dopečte dnem vzhůru dozlatova, ještě přibližně 30 - 40 minut.

2016-10-04 Ostatní

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte 1 bochník pečený ve formě na hřbet.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI