Fazolová polévka z bílých fazolek NAVY, cibule, batátu, petržele, hlávkové kapusty a řapíkatého celeru zpět

Ingredience:
České Ghíčko dle potřebyvařené bílé fazolky NAVY200 gjarní cibulka2 ks
petržel1 ksmenší batát1 kshlávková kapusta200 g
řapíkatý celer40 gvývar z fazolí1,5 lřsa kombu velikost poštovní známky
himalájská růžová sůl dle chutimletý kmín dle chuti
České Ghíčko dle potřeby, vařené bílé fazolky NAVY 200 g, jarní cibulka 2 ks, petržel 1 ks, menší batát 1 ks, hlávková kapusta 200 g, řapíkatý celer 40 g, vývar z fazolí 1,5 l, řsa kombu velikost poštovní známky, himalájská růžová sůl dle chuti, mletý kmín dle chuti

Příprava

Propadla jsem kouzlu hlávkové kapusty a stejně tak fazolím. Dřív jsem je tolik nepoužívala a musím říct, že jsem se okrádala o nové chutě a zároveň cenné živiny, které kapusta a fazole skrývají. Rozhodně s fazolemi nekončím a budu se k nim vracet, zrovna tak k hlávkové kapustě. Co dodat...Prostě člověk se nesmí bát experimentovat s novými ingrediencemi a poznávat, tak nové chutě a tím obohatit nejen svůj jídelníček, ale i sám sebe.

Fazole Navy jsem přes noc namočila, ráno jsem fazole přecedila přes sítko a vodu, ve které jsem máčela, vylila. Připravuji si vždy větší množství fazolí a používám je do polévky, omáčky a pomazánek. Proto je množství uvedeno již v uvařeném stavu.

Fazole Navy propláchneme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu bez přiklopení, odstavíme, fazole scedíme a zalijeme novou vodou, přidáme řasu kombu, přiklopíme a vaříme 15-20 minut.
Mořské řasy snižují nadýmavost luštěnin a zároveň napomáhají snadnějšímu vaření. Uvařené fazole přecedíme přes cedník, dáme stranou a vývar použijeme na přípravu polévky.

Na Ghí orestujeme pokrájenou jarní cibulku, petržel, batát, řapíkatý celer, zalijeme vývarem z fazolí, osolíme, přidáme kmín a vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká přidáme na proužky nakrájenou hlávkovou kapustu bez košťálu, krátce prohřejeme, přibližně minutku a nakonec přidáme vařené fazole. Jelikož máme strašného nimru, musela jsem polévku rozmixovat a přepasírovat. Je na vás jak si tuto polévku vychutnáte, zda hladkou nebo s kousky zeleniny a fazolí.

2016-05-30 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI