Krémová polévka z kořenové zeleniny a tymiánu zpět

Ingredience:
mrkev4 kspetržel2 ksceler1/4 ks
jarní cibulka2 kscitron1/4 ksGhí dle potřeby
sůl dle chutipepř dle chutinové koření2 kuličky
bobkový list2 kstymián3 snítkyvývarcca 3/4 l
mrkev 4 ks, petržel 2 ks, celer 1/4 ks, jarní cibulka 2 ks, citron 1/4 ks, Ghí dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti, nové koření 2 kuličky, bobkový list 2 ks, tymián 3 snítky, vývar cca 3/4 l

Příprava

Krémová polévka z kořenové zeleniny se u nás vaří poměrně často. Jednak nám prostě chutná a jednak je skvěle univerzální a plná zeleniny, a to jako polévka i jako zeleninová omáčka a doma jsme ji přejmenovali na „rychlou svíčkovou“. Děti ji prostě milují a já jsem za to ráda, protože když už není inspirace, tak tato polévka je sázka na jistotu.

Ghí rozpusťte v tlakovém hrnci a pak na něm osmahněte cibulku a až zesklovatí tak i všechnu zeleninu, nakrájenou na stejně velké kostky (mrkev, petržel, celer) přidejte také 1/4 omytého citronu a koření (nové koření, bobkový list, tymián) nejlépe zabalené do gázy zavázané nití, abyste nemuseli koření z polévky složitě lovit. Podlijte vývarem, tak aby byla zelenina ponořená, ale ne více a nechte vařit v tlakovém hrnci cca 10 minut (do změknutí zeleniny).

Poté jej opatrně otevřete (mžete si odebrat pár lžic zeleniny na ozdobení), vyndejte koření a citron a přidejte sůl, pepř a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému. Zelenou část jarní cibulky, pak můžete použít na dozdobení polévky.

2016-06-17 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy10 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI