Květákovo-bramborová krémová polévka pro děti od 6 měsíců zpět

Ingredience:
květák300 gbrambory200 gsmetana ke šlehání dle potřeby
vývar nebo voda dle potřebymuškátový oříšek na špičku lžičkykurkuma na špičku lžičky
libeček2 snítkysůl dle chuti
květák 300 g, brambory 200 g, smetana ke šlehání dle potřeby, vývar nebo voda dle potřeby, muškátový oříšek na špičku lžičky, kurkuma na špičku lžičky, libeček 2 snítky, sůl dle chuti

Příprava

Málokdy vařím kompletní menu o polévce a hlavním jídle. Když totiž vařím polévku, obvykle je tak hustá, že v ní stojí lžíce, a v klidu nahradí ono zmiňované hlavní jídlo. Máme to tak zkrátka nejraději. I tato polévka naše rodinná kritéria splňuje.

Květák oberte na drobné růžičky, brambory nakrájejte na větší kostky, a zalijte vývarem či vodou tak, aby vše bylo ponořené, ale ne více. Osolte (myslete na to, že brambory "sežerou" soli docela hodně), přihoďte voňavý libeček a vařte do změknutí obojího, asi 10 minut. Pokud se vám zdá, že máte vody přebytek (což je docela pravděpodobné), raději jí trošku odlijte a ponechte stranou, lehce si polévku naředíte zpátky. Zbytek rozmixujte na hladké pyré a hrnci opět přiveďte k varu. Zjemněte smetanou ke šlehání, případně přidejte zpátky vodu, a dochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem a také kurkumou, která dodá polévce kromě vůně také žlutější barvu. V případě potřeby dochuťte ještě další solí či troškou prolisovaného česneku. 

Servírovat můžete třeba s česnekovými krutony a lněným semínkem, jako já na fotografii. 

2016-06-17 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI