Petrželová karí polévka zpět

Ingredience:
střední petržel3 kshruška1 ksmenší brambora1 ks
cibule1 ksrajčata2 ksmrkev1 ks
kurkuma1 lžičkamletá skořice1/2 lžičkymuškátový oříšek1/4 lžičky
sůl dle chutiolivový olej dle potřebypetrželka malý svazek
mandlové plátky hrst
střední petržel 3 ks, hruška 1 ks, menší brambora 1 ks, cibule 1 ks, rajčata 2 ks, mrkev 1 ks, kurkuma 1 lžička, mletá skořice 1/2 lžičky, muškátový oříšek 1/4 lžičky, sůl dle chuti, olivový olej dle potřeby, petrželka malý svazek, mandlové plátky hrst

Příprava

Na první pohled se tváří jako obyčejná krémová zeleninová polévka, ale zdání opravdu klame. Stačí jedno nadechnutí nosem a najednou se vám roztančí chuťové buňky, a to díky směsi koření, které se do této polévky přidává. Kari je svým původem tamilské označení pokrmu, připomínajícího ragú, tedy kousky masa, ryby nebo zeleniny v omáčce. V tomto významu je pojem dnes rozšířen po celé Indii. Pokrm kari je jistým druhem ragú, tedy různé druhy na malé kousky nakrájeného masa, ryby nebo zeleniny, podávané v husté omáčce.

Oloupanou petržel, mrkev, cibuli, brambor a hrušku, osmahneme v tlakovém hrnci na troše oleje a necháme chytnout nazlátlou barvou. Přidáme oloupaná a vykrojená rajčata, zase krátce osmahneme a zasypeme kurkumou, skořicí a muškátovým oříškem a vaříme cca 10 minut, až bude zelenina měkká. Mezitím si na pánvi nasucho pražíme mandlové lístky, ale jen mírně aby se nespálily. Jakmile je zelenina měkká, přidáme petrželku a vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Dle potřeby dochutíme solí. Polévku podáváme s opraženými mandlovými lístky.

2016-02-19 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy15 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI