Polévka s játrovými knedlíčky zpět

Vývar:
slepičí vývar5 lmenší petržel3 ksmenší mrkev2 ks
celer1/2 kscibule1 kssůl špetka
Játrové knedlíčky:
kuřecí játra430 gmáslo4 lžícevejce4 ks
bílek2 ksmajoránka3 - 4 špetkymletý pepř2 špetky
sůl2 lžičkyčesnek2 stroužkystrouhanka dle potřeby
slepičí vývar 5 l, menší petržel 3 ks, menší mrkev 2 ks, celer 1/2 ks, cibule 1 ks, sůl špetka, kuřecí játra 430 g, máslo 4 lžíce, vejce 4 ks, bílek 2 ks, majoránka 3 - 4 špetky, mletý pepř 2 špetky, sůl 2 lžičky, česnek 2 stroužky, strouhanka dle potřeby

Příprava

Játrové knedlíčky? To je moje. 

Po játrech nejsou tolik cítit, i můj děda si je oblíbil. A to játra nesnáší. Polévku mě naučil strejda, který ji ale dělal trochu jinak. Časem jsem recept z části pozapomněla a navíc jsem ho chtěla trochu změnit. Dřív byly jeho knedlíčky trochu tuhé, ale na kvalitě to neubralo. Pak jsem zjistila, že se do nich může přidat ušlehaný sníh! Kouzlo. Knedlíčky jsou díky němu neuvěřitelně jemné a nadýchané. Vzhledem k tomu, že jsem polévku připravovala ve chvíli, kdy se nás doma sešlo víc jak deset, je podle toho sepsaný i recept. Na menší porci použijte 1,5 litru vývaru, 100 gramů jater, 1 vejce, 1 bílek a méně zeleniny. Je ale tak výborná, že se rozhodně sní i ve velkém množství!

Pokud nemáte vývar připravený už předem, můžete ho udělat velice snadno. Očištěnou slepici rozpulte, opláchněte, vložte do pěti litrů osolené vody a vařte do poloměkka. Pak přidejte nastrouhanou mrkev, zbytek zeleniny pokrájené na kusy, překrojenou cibuli a vařte dál. Dokud nebude slepice měkká. Podle potřeby dolijte vodou. Nakonec slepici vyndejte. Kdyby byl vývar málo slaný nebo dochucený, použijte slepičí bujón nebo masox. Slepici můžete obrat a libové maso použít do polévky, ale já mám ráda obyčejný vývar bez masa, kde vyniknou hlavně knedlíčky. A jak na ně?

Játra rozmixujte společně se čtyřmi vejci tyčovým mixérem, postupně přimixujte máslo, přidejte majoránku, pepř, sůl, prolisovaný česnek a z bílků ušlehaný sníh. Směs přelijte do mísy a přidávejte postupně tolik strouhanky, aby se z ní daly dělat knedlíčky. Nejlepší je udělat jeden testovací, abyste zjistili, jak moc je slaný (ale pozor, knedlíčky vstřebají trošičku té chutě z vývaru, pokud ji necháte jeden den uležet). Vytvarujte je buď rukou, nebo malými lžičkami. Všechny je postupně vložte do vývaru a dostatečně uvařte. Tato polévka chutná nejlépe, když je připravená den předem! 

2014-03-26 Polévky

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI