Polévka z pečeného květáku, mrkve a pórku se špaldovo petrželovými knedlíčky zpět

Ingredience:
menší květák1 ksmrkev3 kspórek1/2 ks
cibule1/2 ksčesnek2 stroužkyvývar nebo voda1 l
sůl dle chutitymián2 lžičkyolivový olej dle potřeby
smetana na vaření (200 ml - 140 ml na polévku + 60 ml na knedlíčky)1 kelímek
Knedlíčky:
špaldová mouka150 gprášek do pečiva1 lžičkanasekaná petrželka4 lžíce
smetana na vaření60 mlmléko60 mlsůl dle chuti
pepř špetka
menší květák 1 ks, mrkev 3 ks, pórek 1/2 ks, cibule 1/2 ks, česnek 2 stroužky, vývar nebo voda 1 l, sůl dle chuti, tymián 2 lžičky, olivový olej dle potřeby, smetana na vaření (200 ml - 140 ml na polévku + 60 ml na knedlíčky) 1 kelímek, špaldová mouka 150 g, prášek do pečiva 1 lžička, nasekaná petrželka 4 lžíce, smetana na vaření 60 ml, mléko 60 ml, sůl dle chuti, pepř špetka

Příprava

Zeleninové polévky máme doma moc rádi. V podstatě se u nás vaří takové, které vydají za hlavní jídlo, takže opravdu husté. Ze stávajících zásob bylo třeba uvařit takovou polévku z květáku, mrkve a pórku. Mám ráda zeleninu pečenou v troubě a tak byla dnes příprava polévky z pečené zeleniny. K tomu jsem zvolila trochu jiné knedlíčky, jsou rychlé a polévku skvěle doplní, protože zelenina a bylinky jsou skvělí parťáci.

Předehřejte troubu na 200°C. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte květák, mrkev, 2/3 pórku a cibuli a česnek, osolte, posypte tymiánem a pokapejte olivovým olejem. Pečte asi 30 minut, až zelenina změkne. V hrnci na lžíci oleje osmahneme1/3 zbývajícího pórku, aby zesklovatěl a pak přidáme upečenou zeleninu, zalijeme vývarem (nebo vodou), jen provaříme a rozmixujeme tyčovým mixerém. Přilijeme smetanu na vaření a provaříme, poté dochutíme, pokud je třeba dosolíme.

Knedlíčky připravíme tak, že v míse smíchejte špaldovou mouku s kypřicím práškem, petrželkou, sůl a pepř. Uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj mléko se smetanou, promíchejte. Těsto hněťte asi 2 minuty dohladka. Pak z něj vytvarujte váleček o průměru 5 cm a nakrájejte kousky, které poté tvarujte do knedlíčků. Vařte ve vroucí vodě cca 8 minut. Podávejte k polévce.

2016-01-20 Polévky

Poznámka

Inspirovala jsem se na stránkách albert.cz.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI