Polévka z vodnice, s cibulí, pórkem, celerem s majoránkou, tymiánem a kmínem zpět

Ingredience:
České Ghíčko dle potřebyvodnice1 ksbílá cibule1/2 ks
malá petržel2 kspórek1/4 ksceler40 g
tymián dle chutimajoránka dle chutimletý kmín dle chuti
sůl dle chutivoda1 l
České Ghíčko dle potřeby, vodnice 1 ks, bílá cibule 1/2 ks, malá petržel 2 ks, pórek 1/4 ks, celer 40 g, tymián dle chuti, majoránka dle chuti, mletý kmín dle chuti, sůl dle chuti, voda 1 l

Příprava

Vodnice je osvěžující kořenovou zeleninou, jejíž aroma připomíná křen a kedlubnu. Chuťově je jemná a mírně štiplavá. Štiplavost je ale menší než u kedlubny, a například po nastrouhání do pomazánky se štiplavost zcela ztrácí. Zůstává jen příjemné křenovo-kedlubnové aroma.

Již v antice dokázali lidé poznat, že jde o zeleninu extrémně plnou vody. I její český název - brukev řepák vodnice tuto skutečnost zohledňuje. Vody je ve vodnici totiž okolo 90%, takže správně jásáte všichni, kdo potřebujete hlídat postavu, množství kalorií je ve vodnici opravdu minimální. O to více nás může udivovat skutečnost, že vodnice byla kdysi používána jako přílohová zelenina, v podstatě do doby, než zdomácněly brambory.

A její pozitivní účinek na zdraví? Konkrétně dokáže znepříjemnit život bakteriím v našem těle, brzdit aterosklerózu, zklidnit nervy stimuluje srdeční činnost a v neposlední řadě dokáže nastartovat rychlejší tvorbu moči, a tím pomoci s cíleným odvodněním těla.

Já využívám vodnici k přípravě polévek, ale na pomazánky se již dlouho chystám, bohužel není tak často k sehnání jako jiné druhy zeleniny.

Na Ghí orestujeme pokrájenou bílou cibuli, přidáme očištěnou pokrájenou vodnici, pórek, celer, petržel a krátce vše společně prohřejeme. Zalijeme vodou, přidáme koření a sůl a vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec vše již jen společně rozmixujeme tyčovým mixérem.

Jelikož jsem si oblíbila polníček a sezamové semínko, opět jsem jako ozdobu polévky použila na olivovém oleji krátce prohřátý polníček a přidala opražená semínka.

Přeji dobrou chuť.

2017-05-16 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI