Řepová polévka s kokosovým mlékem

Ingredience:
větší řepa2 kszeleninový vývar500 mlstřední cibule1 ks
česnek2 stroužkykokosové mléko15 lžicolivový olej1 lžíce
nastrouhaný zázvor1 lžičkasůl dle chutipepř špetka
petržel na ozdobu
větší řepa 2 ks, zeleninový vývar 500 ml, střední cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, kokosové mléko 15 lžic, olivový olej 1 lžíce, nastrouhaný zázvor 1 lžička, sůl dle chuti, pepř špetka, petržel na ozdobu

Příprava

Zelináři už nás krásně zásobují řepou, na zahrádkách jakbysmet, tak konečně přichází období, kdy si můžeme pochutnávat na jedné z nejpřínosnějších potravin. Možná jste si už loni dle receptů všimli, že řepu můžu pořád a na všemožné způsoby. To že mi tak chutná, je vlastně můj bonus. Řepa je bohatá na živiny a vlákninu, pročišťuje organismus, obsahuje velké množství kyseliny listové, což ocení zejména těhotné ženy; říká se, že upravuje krevní tlak a ze svého okolí vím, že nápoje z ní pijí lidé bojující s rakovinou. Abych však nekončila úvod takto pošmourně, přidávám ještě upozornění, že také dobře barví, tak se pak neděste, že s Vámi něco není v pořádku. Vy už určitě víte, o čem mluvím. To jsem si tedy pomohla s tím ukončením úvodu.

Letošní sezónu řepy zahájím polévkou. Sice s méně tradičními surovinami, ale i to má své opodstatnění. Zkusili jste třeba někdy použít kokosové mléko místo smetany? Ne, tak to můžete zkusit právě v tomto receptu jako dietnější verzi. Ano, kokosové mléko také obsahuje tuk, ale mnohem tělu přínosnější, než taková smetana a chuťově je velmi zajímavé. Koupíte-li celou plechovku, zbude Vám. Tak jej zkuste použít do smoothie, do kari, omáček, domácí zmrzliny... A o zázvoru ani nemluvě, ten prostě přínosný je. 

Připravte si vývar, i z kostky, nemáte-li jiný. Cibuli nakrájejte najemno, česnek nalisujte a nastrouhejte si zázvor. V hrnci rozehřejte olej a na něm po pár minut restujte cibuli. Mezitím zbavte řepu slupky (ano, používám rukavice, přiznám se) a nakrájejte ji na malé kousky, přičemž občas mrkněte na tu cibuli, ať ji nespálíte. K ní pak přidejte připravený česnek a zázvor, opět pár minutek restujte. Posléze přidejte i řepu, promíchejte a přilijte vývar. Takto vařte do změknutí řepy. Pomocí vidličky poznáte, kdy je opravdu měkká. Zabere to tak cca 30 minut, ale záleží na velikosti kousků.

Jakmile je řepa uvařená, všechno v hrnci rozmixujte v pyré. Tyčovým mixérem, či stolním, na tom nesejte. Přidejte kokosové mléko, osolte, opepřete dle chuti a můžete servírovat - nejlépe ozdobené petrželkou. Nejvíce mi tato polévka chutnala, když jsem si petrželku nasekala a zamíchala do polévky. Však posuďte sami. Dobrou chuť!

2015-07-29 Polévky

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI