Smetanová rybí polévka se zeleninou zpět

Ingredience:
středně velká mrkev2 kspetržel1 ksceler1/4 ks
květák5 růžičekbrokolice5 růžičekmalá cibule1 ks
středně velké brambory3 ksolej dle potřebyhrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chutisušená petrželcca 1 - 2 lžičkylibečekcca 1 - 2 lžičky
pažitkacca 1 - 2 lžičkyryba (mník, treska bez kostí a kůže či jiná bělomasá ryba)500 - 600 gsmetana (klasická nebo sojová)250 ml
zeleninový vývar800 ml
středně velká mrkev 2 ks, petržel 1 ks, celer 1/4 ks, květák 5 růžiček, brokolice 5 růžiček, malá cibule 1 ks, středně velké brambory 3 ks, olej dle potřeby, hrubozrnná sůl dle chuti, vícebarevný pepř dle chuti, sušená petržel cca 1 - 2 lžičky, libeček cca 1 - 2 lžičky, pažitka cca 1 - 2 lžičky, ryba (mník, treska bez kostí a kůže či jiná bělomasá ryba) 500 - 600 g, smetana (klasická nebo sojová) 250 ml, zeleninový vývar 800 ml

Příprava

Rybí polévka ve mně vždy evokovala jen tu štědrovečerní, kterou jsem moc nemusela. Tak jsem si řekla, že to zkusím jinak a udělám takovou rybí polévku, ve které bude vše, co máme rádi, tedy hodně zeleniny, ryba a smetana. Výsledkem je opravdu lahodná rybí polévka, kterou si můžete udělat jak ve všední den, tak i na Štědrý večer jako alternativu klasické rybí polévky.

Na oleji si krátce zarestneme najemno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer až zelenina zezlátne (cca 3 - 5 minut). Poté přidáme nakrájené brambory a ještě chvíli restujeme. Nakonec přidáme květák a brokolici. Zeleninu zalijeme vývarem, tak aby byla ponořena zcela, ale ne více. Přidáme směs sušeného koření a vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec přidáme rybu nakrájenou na větší kousky (bez kůže, lehce nasolenou). Vaříme cca deset minut. Poté přidáme smetanu (klasickou/rostlinnou) a na mírném ohni provaříme. Poté dochutíme solí a pepřem a podáváme např. s krutónky. 

Krutónky lze připravit např. z toustového chleba, rohlíku či jiného pečiva (pro alergii na lepek pečiva bezlepkového). Nakrájené pečivo na kostičky stačí jen promíchat ve směsi olivového oleje a bylinek (sušená petrželka, pažitka, libeček) a trochy soli a na suché pánvi orestovat.

2017-12-04 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostzima
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI