Tomatová polévka s červenou čočkou zpět

Ingredience:
cibule1 ksmrkev3 ksčesnek2 stroužky
kari pasta1 lžičkarajčatová passata nebo loupaná rajčata v plechovce300 mlčervená čočka1 šálek (cca 150g)
voda nebo zeleninový vývar1,5 lrostlinné mléko nebo smetana2 dclsůl dle chuti
pepř dle chutišťáva z 1 citronu dle chutisušená mrkvová a celerová nať2 lžíce
olej2 lžíce
cibule 1 ks, mrkev 3 ks, česnek 2 stroužky, kari pasta 1 lžička, rajčatová passata nebo loupaná rajčata v plechovce 300 ml, červená čočka 1 šálek (cca 150g), voda nebo zeleninový vývar 1,5 l, rostlinné mléko nebo smetana 2 dcl, sůl dle chuti, pepř dle chuti, šťáva z 1 citronu dle chuti, sušená mrkvová a celerová nať 2 lžíce, olej 2 lžíce

Příprava

Až moc dobře si pamatuju na ty doby, kdy jsem polévky nesnášela a každý plný talíř té divné tekutiny pro mě byl nepředstavitelná hrůza. Zlom nastal překvapivě s nástupem na střední školu. Já vím, říkáte si, že školní jídelny bývají to nejhorší a nepředvádí se tu žádná gastronomie...a ano, určitě máte pravdu. Ale dvě věci se té naší musely nechat, špekové knedlíky se zelím (ano, milovala jsem je a vždycky jsem na ně stála frontu) a polévky. Nevím, čím to bylo, ale právě na tomhle místě jsem zjistila, že je to vlastně docela dobré. A od té doby polévky miluju a nedám na ně dopustit.

Nejraději mám husté a krémové, které zahřejí a zasytí. Často do nich právě z toho důvodu přidávám luštěniny a taky samozřejmě hooodně zeleniny. Nevím jak vy, ale já jsem si zamilovala červenou čočku, která je rychle hotová, skvěle chutná a hodí se snad úplně ke všemu! Navíc nenadýmá a je zdrojem tolik potřebných kvalitních bílkovin.

V polévce se červená čočka báječně doplňuje s kari pastou a bylinkami. Vyzkoušejte!

Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V hrnci si mezitím necháme rozehřát kokosový nebo olivový olej a zlehka na něm zeleninu začneme opékat. Když začne vonět a zlátnout, přidáme posekaný česnek a kari pastu a společně vše ještě několik minut restujeme. K orestovanému základu přilijeme rajčatovou passatu, nasypeme čočku a zalijeme vodou nebo vývarem. Lehce osolíme a opepříme, přiklopíme pokličkou a vaříme cca 30 minut do změknutí.

Když je čočka a mrkev uvařená vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Mixujeme tak dlouho, než budete spokojeni s konzistencí polévky. Já mám nejradši, když v ní cítím kousky zeleniny, proto mixuji jen krátce. Nakonec polévku zjemníme rostlinným mlékem, popřípadě ještě doředíme vodou, kdyby byla příliš hustá. Ochutíme citronovou šťávou, solí pepřem a bylinkami.

2017-06-14 Polévky

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI