Avokádový toast

zpět
Avokádový toast
Ingredience:
avokádo1 ksčesnek1 stroužekchilli dle chuti
cherry rajáčtko1 kslimetka1/2 kschléb3 krajíce
máslo1 lžičkasýr Gouda3 plátkycheddar3 plátky
paprika dle chutivajíčka3 ks
avokádo 1 ks, česnek 1 stroužek, chilli dle chuti, cherry rajáčtko 1 ks, limetka 1/2 ks, chléb 3 krajíce, máslo 1 lžička, sýr Gouda 3 plátky, cheddar 3 plátky, paprika dle chuti, vajíčka 3 ks

Příprava

Ovoce s krémovitou konzistencí, které hravě nahradí máslo. Znáte? Jasně, že znáte - avokádo! Osobně mám pocit, že lidé ho buď bezmezně milují, nebo nekonečně nenávidí. Strašně dlouho jsem tu posedlost tučnou zelenou hruštičkou z Jižní Ameriky vůbec nechápala. Nedávno se mi ale jedno už značně změklé avokádo tak nějak omylem válelo po lince a moje srdce z ničeho nic zatoužilo po guacamole. Tak jsem si doma avo podali k večeři. S chlebem a pár dalšími drobnostmi. A od té doby máme avokádová toast za novou nejoblíbenější večeři. 

Pokud si svou cestu k avokádu teprve hledáte, možná vám při vytváření sympatií pomůže fakt, že je bohatým zdrojem minerálních látek, zejména pak draslíku, mědi, hořčíku a fosforu a k tomu oplývá i množstvím vitamínů. Na to, že se jedná o ovoce, obsahuje jeho dužina naprosto minimální množství cukru, zato enormní množství tuku - nenasycených mastných kyselin.

V první řadě připravíme avokádovou pomazánku na způsob guacamole. Avokádo podélně rozkrojíme, nožem odstraníme pecku. Lžičkou vyloupneme dužinu ze slupky do misky a rozmačkáme ji vidličkou. Přidáme prolisovaný česnek, chilli, na drobno nakrájené rajčátko, zastříkneme šťávou z poloviny limetky a důkladně promícháme. 

Krajíce chleba opečeme z jedné strany dozlatova na rozpuštěném másle. Poté je otočíme a necháme opékat z druhé strany. Na horní - opečenou - stranu každého chleba dáme po jednom plátku goudy a po jednom plátku cheddaru. Jakmile se sýr zcela rozteče, vyděláme perfektně ogrilované chleby s rozpuštěným sýrem na talíř, navrstvíme na ně guacamole a na kolečka nakrájenou papriku. Úplně nahoru pak umístíme vajíčko usmažené na způsob volského oka (a nebo, pokud to máte raději, tak třeba na způsob ztraceného vejce). 

No nevypadá to lákavě? My si z toho začínáme doma dělat malý každotýdenní rituál.

2017-09-22 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy15 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI