Dokonalá domácí paštika s kusy masa zpět

Ingredience:
drůbeží játka1 kgvepřové sádlo1 kgvepřové plecko500 g
sůl dle chutipepř dle chutičerstvý tymián dle chuti
paštikové koření dle chuti
drůbeží játka 1 kg, vepřové sádlo 1 kg, vepřové plecko 500 g, sůl dle chuti, pepř dle chuti, čerstvý tymián dle chuti, paštikové koření dle chuti

Příprava

Přípravu domácí paštiky miluju. Žádná jiná, kupovaná, mi nechutná tolik, jako ta, kterou si udělám doma. Paštiky má ráda celá moje rodina, takže je dělám celkem často. Je to totiž velice snadné a domácí paštika chutná úplně jinak než ta kupovaná. Nevěříte? Vyzkoušejte ji podle mého receptu.

Na paštiku z hrubě mletého masa jsem dostala chuť při sledování pořadu Víkend. V jednom díle totiž Dagmar Derré, odbornice na francouzskou kuchyni, připravovala tak dokonalé paštiky, že se mi sbíhaly sliny. A tak jsem se pustila do práce. 

Zvolila jsem úplně jednoduchou kombinaci, jednoduché dochucení a příliš jsem si s přípravou "nehrála". Protože jsme se na paštiku fakt těšili. Příště si více pohrajeme s masem, dám ho na pár dní marinovat, přidám trochu smetany, jiné koření, alkohol. Ten se totiž do paštiky také hodí.

Pekla jsem v úžasné formě - terině, kterou jsme za pouhá dvě eura koupila v jednom malém řeznictví v Bretani. Nádherný úlovek. Mám doma dvě.

Játra, sádlo i vepřové plecko si namelte na masovém mlýnku. Směs ochuťte solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Klidně přidejte panáka koňaku, jen paštice prospějete. Já jsem dochucovala paštikovým kořením, které jsem si přivezla z Francie.

Zapékací misku můžete vyložit plátky anglické slaniny, ale nemusíte. Masovou směs přesuňte do zapékací misky a pěkně utlačte a uhlaďte. Přikryjte pokličkou. Pokud vaše forma pokličku nemá, můžete povrch zakrýt alobalem. Nebo ničím, jako já. Povrch paštiky tak bude vypečenější.

Formu s paštikou dejte do další nádoby - ideálně do pekáče, do kterého jste nalili vodu. Forma s paštikou musí být do poloviny až do dvou třetin ponořená ve vodě. Pečte v troubě předehřáté na 180°C asi dvě hodiny. Doba pečení hodně závisí na tom, v jaké výšce paštiku pečete. Jestli spíš ve větším pekáči, kde není maso moc navysoko, bude doba pečení kratší.

Vyndejte z trouby a nechejte úplně vychladnout, ideálně do druhého dne. Chutě se proleží.

Podávejte s výborným pečivem.

Dobrou chuť přeje Elly.

2017-11-23 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI