Rohlíky (12 ks): | |||||
hladká mouka | 500 g | droždí | 1 kostka | vlažná voda | 250 ml |
sůl | 10 g | cukr | 5 g | olej | na pomazání |
kmín, sezam | na posypání | ||||
Pomazánka (4 - 6 porcí): | |||||
petržel | 1 ks | mrkev | 2 ks | celer (nemusí být, pokud máte malé děti či jste alergici) | kousek |
máslo | 80 g | hustý jogurt | 5 lžic | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti | citronová šťáva | dle chuti |
Není nad domácí pečivo! Rohlíčky jsou nejlepší čerstvé, druhý den bývají zpravidla již gumovější. Proto je to dokonalá večeře či snídaně, ke které byste si však museli o trošku dříve přivstat.
Rohlíky:
Mouku vsypeme do mísy a vytvoříme důlek, do kterého nalijeme trochu vlažné vody, rozdrobíme kvasnice a přidáme cukr. Lehce promícháme vidličkou a necháme vzejít kvásek (cca 15min). Poté přidáme sůl a vodu a vypracujeme tužší těsto. Necháme 30min kynout. Těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme kolečko, které rozkrájíme na 8 trojúhelníků. Každý trojúhelník srolujeme od základny (baze) ke špičce do rohlíku. Rohlíčky skládáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 20min kynout. Mezitím si nahřejeme troubu na 250 stupňů. Rohlíčky potřeme vodou nebo olejem a posypeme třeba kmínem, sezamem... Troubu zapáříme z rozstřikovače nebo jen ručně nakropením vodou. Vložíme rohlíky a pečeme 10-15min.
Pomazánka:
Zeleninu nastrouháme najemno, změklé máslo utřeme s jogurtem a se solí, vše smícháme a popř. dochutíme citron. šťávou. Poznámka:Pro dospělé lze přidat třeba lžíci majonézy.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI