Falešná škvarková pomazánka

Ingredience:
čerstvý jemně strouhaný celer150 gčerstvá jemně strouhaná mrkev150 gvětší cibule1 k
lahůdkové kvasnice4 lžícepohanková lámanka100 mlolej dle potřeby
sůl dle chutipepř špetkavoda dle potřeby
máslo (nemusí být)50 gzelené bylinky dle chuti
čerstvý jemně strouhaný celer 150 g, čerstvá jemně strouhaná mrkev 150 g, větší cibule 1 k, lahůdkové kvasnice 4 lžíce, pohanková lámanka 100 ml, olej dle potřeby, sůl dle chuti, pepř špetka, voda dle potřeby, máslo (nemusí být) 50 g, zelené bylinky dle chuti

Příprava

Opravdu nemám ráda náhražky. Na jedné akci ve školce naší dcery jsem měla možnost ochutnat pomazánku. No ochutnat není to pravé slovo, spíš jsme vypadali, že jsme se přišli najíst. Okamžitě jsem začala pátrat po složení. Jaké bylo mé překvapení, když jsem poslouchala výčet použitých surovin. Sakryš kde jsou ty škvarky? No prostě nejsou, je to přísně vegetariánská pochoutka. Můžu vám ale garantovat, že pokud neprozradíte složení předem, tak si na ní pochutnají i zarputilí masožravci, kteří by se ji jinak dobrovolně ani nedotkli. Je perfektní pro děti. Třeba má dcera se do ní pustila rovnou lžící. A pokud přidáte trochu česneku a pepře, tak bude dokonalá i k vínu.

Pohankovou lámanku zalijte vařící vodou, tak aby voda sahala cca 1 cm nad pohanku a nechte v zakryté misce minimálně 15 minut, dokud nezměkne.
Na oleji lehce orestujte cibuli, přidejte strouhaný celer a mrkev a vše promíchejte. Zeleninu postupně podlévejte vodou. Zelenina nesmí ve vodě plavat, ale nesmí se ani pražit nasucho. Zeleninu duste do poloměkka. Do hotové zeleniny přidejte lahůdkové kvasnice. Množství je variabilní, 4 lžíce jsou minimum, ale pokud vám chutnají, přidejte klidně i víc. Do zeleninové směsi přimíchejte měkkou pohanku. Vše promíchejte, osolte a opepřete a přidejte zelené bylinky. Pokud chcete pomazánku opravdu hladkou, můžete přidat máslo a polovinu směsi rozmixovat do hladkého pyré a znova promíchat.

Nebojte se experimentovat. Místo pohankové lámanky můžete použít třeba špaldu, bulgur, červenou čočku, nebo třeba quinou. Suroviny můžete také pochopitelně kombinovat. Lahodná chuť vás každopádně mile překvapí.

Malá informace pro ty, kteří se ještě nesetkali s lahůdkovým droždím. Nejedná se o klasické kvasnice, které koupíte v každém obchodě s potravinami. Pro lahůdkové droždí se vypravte ideálně do prodejný se zdravou výživou. Jsou to sušené vločky inaktivovaných kvasnic, které nezajišťují kynutí, ale používají se jako ochucovadlo. Lahůdkové droždí obsahuje velmi kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B, minerální látky, stopové prvky, nukleotidy, volné aminokyseliny, proto se používají na zvýšení biologické hodnoty jídla.

2015-10-12 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravydušení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI