Gravad lax - marinovaný losos zpět

Ingredience:
filet z čerstvého lososa1 kghrubá mořská sůl250 gtřtinový cukr350 g
hvězdička badyánu4 kskoriandrová semínka1 lžičkakůra ze 2 pomerančů
kůra z 1 citronu kůra z 1 limetky kopr1 svazek
filet z čerstvého lososa 1 kg, hrubá mořská sůl 250 g, třtinový cukr 350 g, hvězdička badyánu 4 ks, koriandrová semínka 1 lžička, kůra ze 2 pomerančů , kůra z 1 citronu , kůra z 1 limetky , kopr 1 svazek

Příprava

U nás doma bezkonkurenčně nejoblíbenější úprava lososa. Filet před marinováním stáhnu z kůže (i když ta se může ponechat a odstranit až před krájením) a zkontroluju, jestli v sobě nemá kosti. Pokud ano, je potřeba je vytáhnout pinzetou.

 

Při nákupu vybírám buď celý filet z půlky lososa nebo pokud chci marinovat menší množství, třeba jen půl  kila, beru vyšší část filetu (ne od ocasu) a nechávám marinovat 2 dny. Ryba po na marinování ztmavne a ztratí ohebnost. Receptů je spousta. Vždy se marinuje v soli a cukru. Třtinovém nebo bílém. Do marinády se může přidat alkohol, například panák vodky. Variant, čím marinádu okořenit je strašně moc. Pepř, semínka koriandru, jalovce, fenyklu...

V robotu umixujeme sůl, cukr, koření a citrusovou kůru.
Vznikne směs podobná vlhkému písku.
Na hlubší tác nebo na plech s vyšším okrajem nasypeme část směsi a položíme na ní lososa. Překryjeme zbylou směsí, potáhneme potravinovou folií a zatížíme pekáčkem, prkýnkem....
Uložíme do lednice na 2 dny.

Po dvou dnech vyndáme lososa z marinády a omyjeme z něj všechny zbytky koření, nerozpuštěné soli a cukru. Osušíme.
Kopr nasekáme najemno a celý filet v něm ze všech stran obalíme. Pak už jenom nakrájíme na tenké plátky.

Doboru chuť!

2015-02-11 Předkrmy

Poznámka

K lososovi se hodí i dip ze zakysané smetany: Stačí lehce osolit jednu zakysanou smetanu a vmíchat do ní sekaný kopr. Případně přidat ještě lžičku medové dijónské hořčice... dochutit dle chuti.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlaryby
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ryby
Druh přípravymarinování
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI