Květákový koláč s parmezánem zpět

Těsto:
jemně mletá špaldová mouka300 gvejce1 ksolivový olej100 ml
vlažná voda30 mlsůl špetka
Náplň:
středně velký květák1 ksvejce4 ksnajemno nastrouhaný parmezán40 g
sójová smetana na vaření200 mlolivový olej dle potřebyrozmarýn2 snítky
himalájská růžová sůl dle chutičerstvě mletý pepř dle chutimletý muškátový květ špetka
jemně mletá špaldová mouka 300 g, vejce 1 ks, olivový olej 100 ml, vlažná voda 30 ml, sůl špetka, středně velký květák 1 ks, vejce 4 ks, najemno nastrouhaný parmezán 40 g, sójová smetana na vaření 200 ml, olivový olej dle potřeby, rozmarýn 2 snítky, himalájská růžová sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti, mletý muškátový květ špetka

Příprava

Když jsem vymýšlela náplň do dalšího slaného koláče, květák byl jasná volba. I když se vám květák v koláči může zdát podivný, věřte, že tahle kombinace chutná vážně skvěle. Původně jsem tento recept chtěla připravit zcela bez laktózy, ale nakonec jsem neodolala a použila jsem parmezán. Jako náhradu za klasickou smetanu jsem zvolila smetanu sójovou, která se skvěle hodí do zapékaných jídel. Zaručuji vám, že i odpůrci zeleniny si na koláči skvěle pochutnají.

Do mísy nasypte všechny suroviny na těsto a pomocí robota vypracujte vláčné těsto. Z těsta vytvořte bochánek, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte ho alespoň hodinu odležet v lednici. Mezitím si předehřejte troubu na 170 stupňů. Květák rozeberte na růžičky a položte je na plech vyložený pečícím papírem. Květák osolte, přidejte rozmarýn a vše pokapejte olivovým olejem. Plech vložte do trouby a pečte cca 20 minut, aby květák zezlátl. Jakmile je květák upečený, vyndejte ho z trouby a pusťte se do přípravy těsta. Těsto vytáhněte z lednice, vyválejte z něj placku a přeneste ji do koláčové formy. Těsto vytvarujte tak, aby bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propíchejte na několika místech vidličkou a pečte ho v troubě 30 minut. V míse smíchejte vejce, smetanu, parmazán, sůl, pepř a muškátový květ. Na dno těsta rozprostřete upečený květák a vše zalije připravenou směsí. Koláč vložte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut. Podávejte teplý.

2017-04-21 Předkrmy

Poznámka

Koláč jsem připravovala do koláčové formy o průměru 28 cm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI