Pečená dýně s bazalkovým dipem zpět

Ingredience:
střední dýně Hokkaido1 ksolivový olej Borges Extra Virgin4 lžícehimalájská sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chutičerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn, tymián) nebo rukola na posypání dle chuti
Dip:
zakysaná smetana (řecký jogurt)1 kslístky čerstvé bazalky malá hrstkačesnek1 malý stroužek
himalájská sůl dle chutičerstvě mletý pepř dle chuti
střední dýně Hokkaido 1 ks, olivový olej Borges Extra Virgin 4 lžíce, himalájská sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti, čerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn, tymián) nebo rukola na posypání dle chuti, zakysaná smetana (řecký jogurt) 1 ks, lístky čerstvé bazalky malá hrstka, česnek 1 malý stroužek, himalájská sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti

Příprava

Dýně Hokkaido je pro nás v kuchyni v posledních letech stejně běžná jako jiné druhy zeleniny. Dá se z ní připravit spousta pokrmů. Já miluji hlavně dýňovou polévku a především tuto rychlovku, kterou především na podzim připravuji hodně často.

1. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. 

2. Dýni důkladně omyjeme, odstraníme konce, rozkrojíme ji napůl a vydlabeme vnitřek (dýni neloupeme). Poté si ji nakrájíme na měsíčky (cca 1 - 1,5 cm silné).

3. Plech si vyložíme pečícím papírem. V míse smícháme olivový olej se solí a pepřem a dýni v něm promícháme. Pečeme, dokud dýně není měkká a zlatavá. Trvá to zhruba 20 - 30 minut.

4. Než se nám dýně upeče, připravím si bazalkový dip. Smícháme zakysanou smetanu s nadrobno nakrájenou bazalkou. Dip ještě osolíme, opepříme a přidáme malý stroužek utřeného česneku.

5. Dýni posypanou čerstvými bylinkami servírujeme s bazalkovým dipem.

2017-11-07 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI