Slaný koláč s rajčaty, polníčkem, cibulí, červenou paprikou, provensálským Šmakounem zpět

Těsto na 2 koláče:
špaldová hladká mouka T 1050500 gvejce2 - 3 ksAlsan Bio120 g
jablečný ocet2 lžícevoda9 lžicsůl1/2 lžičky
Alsan Bio nebo Ghí na potření
Náplň na 1 koláč:
provensálský Šmakoun100 gcibule1 ksčervená paprika1/4 ks
keříková rajčata4 kspolníček4 hrstiolivový olej dle potřeby
špaldová hladká mouka T 1050 500 g, vejce 2 - 3 ks, Alsan Bio 120 g, jablečný ocet 2 lžíce, voda 9 lžic, sůl 1/2 lžičky, Alsan Bio nebo Ghí na potření, provensálský Šmakoun 100 g, cibule 1 ks, červená paprika 1/4 ks, keříková rajčata 4 ks, polníček 4 hrsti, olivový olej dle potřeby

Příprava

Dlouho jsem hledala náhradu za listové těsto, náhradu, která by mi padla do noty. Před časem jsme si psali s kamarádkami a jedna z nich se zmínila o receptu od své babičky, jedná se o rodinný recept, který koluje generacemi. Kamarádka ve společné konverzaci napsala, že z tohoto receptu běžně připravuje jablečný závin. Delší dobu jsem se na zkoušku tohoto těsta chystala, ale nebyl čas. Dostala jsem chuť na sladkou i slanou verzi koláče, jelikož jsem se nemohla rozhodnout, připravila jsem obě varianty. S těstem se moc hezky pracuje a já jsem za něj velmi ráda. Je velmi chutné, nepálí mě po něm žáha jako po kupovaném listovém těstě. Chtěla bych tímto za tento recept moc poděkovat.

Smícháme mouku s vejci, přidáme vodu, jablečný ocet, sůl, nahrubo nastrouháme tuk. V původní verzi receptu je použít 100% tuk, já jsem přidala tolik tuku, aby se mi s těstem hezky pracovalo a těsto se mi nelepilo. Pokud chcete těsto vláčnější, tak si tuk přidejte. Syn bohužel klasické máslo nesmí, jinak bych určitě vyzkoušela z klasického másla.
Počítejte s tím, že těsta je na 2 koláče. Ocet může být použit i klasický.

Připravené nelepivé těsto vložíme do igelitového sáčku, dáme odležet do lednice, já ponechala těsto v lednici 2 hodiny.

Vyndáme těsto z lednice, prohněteme jej, vyválíme, vložíme do formy a prsty vytvarujeme okraj. Připravíme si náplň, kterou budeme koláč plnit. Pokrájíme si rajčata, cibuli, červenou papriku, smícháme dohromady, přistrouháme najemno provensálkého Šmakouna, osolíme, přidáme olivový olej, opět zamícháme, nakonec přidáme polníček, který jemně vidličkou promísíme s ostatními surovinami. Do připraveného těsta ve formě vložíme náplň, rovnoměrně rozprostřeme, okraje potřeme tukem, vložíme do předehřáté trouby na 180°C, pečeme 15 minut. Prostě necháme okraje lehce zrůžovět.

Přeji dobrou chuť.

2016-09-30 Předkrmy

Poznámka

Použila jsem formu o průměru 27 cm a o výšce 4 cm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI