Tapas zpět

Španělská tortilla:
brambory250 golivový olej2 lžícemáslo1 lžíce
červená cibule1 ksčesnek1 stroužekrozmarýn snítka
vejce6 - 8 kssůl dle chutipepř dle chuti
máslo na vymazání formy
Závitky z pečených lilků plněné ricottou:
střední lilek1 ksolivový olej4 lžícečesnek1 stroužek
čerstvě mletý pepř dle chutiricotta1 kssušená rajčata naložená v oleji3 ks
vlašské ořechy hrstšalvěj2 lístkymořská sůl dle chuti
Tapas s Jamon Serreno a šajvějovým chipsem:
malé bagetky2 kslučina80 gžervé80 g
sušená rajčata naložená v oleji3 ksbazalka8 lístkůmořská sůl dle chuti
Jamon Serrano1 balenílístky šalvěje hrstolivový olej2 lžíce
máslo1 lžíce
K podávání:
sýr Manchego dle chutichorizo dle chutiolivový olej dle chuti
červené víno dle chutizelené a černé olivy dle chutiJamon Serrano dle chuti
brambory 250 g, olivový olej 2 lžíce, máslo 1 lžíce, červená cibule 1 ks, česnek 1 stroužek, rozmarýn snítka, vejce 6 - 8 ks, sůl dle chuti, pepř dle chuti, máslo na vymazání formy, střední lilek 1 ks, olivový olej 4 lžíce, česnek 1 stroužek, čerstvě mletý pepř dle chuti, ricotta 1 ks, sušená rajčata naložená v oleji 3 ks, vlašské ořechy hrst, šalvěj 2 lístky, mořská sůl dle chuti, malé bagetky 2 ks, lučina 80 g, žervé 80 g, sušená rajčata naložená v oleji 3 ks, bazalka 8 lístků, mořská sůl dle chuti, Jamon Serrano 1 balení, lístky šalvěje hrst, olivový olej 2 lžíce, máslo 1 lžíce, sýr Manchego dle chuti, chorizo dle chuti, olivový olej dle chuti, červené víno dle chuti, zelené a černé olivy dle chuti, Jamon Serrano dle chuti

Příprava

Když se řekne Španělsko, okamžitě se mi vybaví  tapas. Mám totiž moc ráda tento způsob stravování, když se všichni sejdete u stolu a každý si může vzít, na co má chuť. Jedná je o tzv. jednohubky. A čím jednodušší, tím oblíbenější. Mezi nejznámější patří například sýr manchego, kvalitní zelené a černé olivy, pražené mandle, pečené papriky nebo ančovičky. Samozřejmě nesmí chybět ani španělská šunka jamón nebo pálivé chorizo. Mezi tapas, které jsou náročnější na přípravu, patří třeba krevety na česneku, smažené kalamáry, tradiční španělská tortilla, či škeble na víně. Já jsem si pro vás připravila několik druhů tapas, které patří mezi mé nejoblíbenější. A protože právě v Lidlu probíhá Španělský týden, máte dobrou příležitost si doma udělat tapas podle vaší chuti.

Španělská tortilla

1) Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (zhruba 3-5 mm). Na pánvi si rozehřejte 2 lžíce olivového oleje s máslem a brambory osmahněte.

2) Když mají brambory zlatavou barvu, přidejte na tenká půlkolečka nakrájenou cibuli.

3) K orestovaným bramborám a cibuli přidejte česnek nakrájený na tenké plátky a nadrobno nasekaný rozmarýn. Brambory osolte a opepřete.

4) Na připravenou směs vyklepněte vejce a zlehka promíchejte. Ještě než jsou vajíčka hotová, přendejte směs do zapékacích misek, které si předem vymažte máslem.

5) Tortillu zapečte na 180 stupňů do zlatova (5-8 minut).

Závitky z pečených lilků plněné ricottou

1) Lilek si nakrájejte podélně na zhruba 3-5 mm plátky. Lehce ho posolte a nechte vypotit. Zhruba po 15 minutách lilek otřete papírovou utěrkou a proces opakujte i s druhou stranou lilku.

2) V misce si smíchejte olivový olej, utřený česnek a pepř. Připravené plátky lilku dejte na plech na pečící papír a potřete z horní strany připravenou marinádou. Pečte 10 minut na 200 stupňů. Poté lilek obraťte a potřete marinádou i z druhé strany. Pečte další 2 minuty, než začne lehce zlátnout.

3) Lilek si dejte vychladnout a mezitím si v misce smíchejte ricottu, nakrájená sušená rajčata, nakrájené vlašské ořechy a nadrobno posekanou šalvěj. Směs promíchejte a osolte podle chuti.

4) Vychladlé lilky potřete ricottou a zabalte do ruliček, které propíchnete párátkem.

Tapas s Jamon Serreno a šajvějovým chipsem

1) V misce si smíchejte lučinu, žervé, pokrájená sušená rajčata, posekanou bazalku. Vše dle chuti dosolte.

2) Bagetku si našikmo nakrájejte na plátky a namažte ji připravenou směsí.

3) Na pánvi si rozpalte olej a máslo a vhoďte na ni šalvějové lístky. Po chvíli smažení vám vzniknou tzv. šalvějové chipsy.  Měly by zůstat krásně zelené, ale budou křupavé.

4) Na bagetku přidejte kousek Jamon Serrano a jeden šalvějový lístek.

2016-08-03 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI