Teff pohankové crackery ve dvou variantách s mákem a v druhé verzi s pestem z medvědího česneku a sezamem zpět

Ingredience:
pohanková mouka150 gTeff mouka tmavá Adveni100 gkokosový olej80 g
Alsan Bio80 gČeské Ghíčko Bio1 lžícevejce1 ks
tapioka škrob Adveni20 gvoda1 - 2 lžícesůl8 g
pohanková mouka na podsypánívejce na potřenímletý mák na posyp a do těsta
pesto z medvědího česneku dle potřebysezamová semínka na posyp a do těsta
pohanková mouka 150 g, Teff mouka tmavá Adveni 100 g, kokosový olej 80 g, Alsan Bio 80 g, České Ghíčko Bio 1 lžíce, vejce 1 ks, tapioka škrob Adveni 20 g, voda 1 - 2 lžíce, sůl 8 g, pohanková mouka na podsypání, vejce na potření, mletý mák na posyp a do těsta, pesto z medvědího česneku dle potřeby, sezamová semínka na posyp a do těsta

Příprava

Bezlepkové těsto je pro mě vždy výzvou. Už nějaký čas si s ním hraji a musím říct, že pohanková a teff mouka patří mezi mé oblíbené. Mají svoji zvláštní a specifickou chuť a vůni a pro přípravu slaného pečiva se tato kombinace velmi hodí.

Do pohankové a teff mouky přilijeme rozpuštěný kokosový olej, povolené Ghí, Alsan, vejce, sůl. Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, přidáme tapioka škrob a pro lepší práci s těstem trochu vody. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny, do jedné poloviny zapracujeme mák a do druhé poloviny sezamové semínko a pesto z medvědího česneku, já dala 1 lžičku. Bude zapotřebí přidat pohankovou mouku, pesto těsto lehce naředí. 
Když máme těsta připravená, vložíme je alespoň na jednu hodinu do lednice. Následně těsto důkladně propracujeme, odebere část těsta, které rozmáčkneme dlaní na placku a vykrojíme radýlkem crackery. Optimální výška je 0,5cm, nedoporučuji dělat příliš veliké, pečivo je křehké. Nepočítejte s tím, že těsto půjde válet a klasicky vykrajovat, já jsem radýlko použila spíš jako žiletku, kterou jsem vmáčkla okraje do těsta, jde použít i vlnité vykrajovátko ve tvaru obdélníčku, zakoupíte v domácích potřebách, jinak se s těstem pracuje poměrně dobře. Případně vykrojte libovolným vykrajovátkem, které zrovna máte doma. Nejlépe se s těstem pracuje na pečícím papíře, následně vykrojený tvar podebereme nožem a přemístíme na plech s pečícím papírem. Připravené crackery potřeme rozkvrdlaným vajíčkem, crackery s medvědím pestem posypeme sezamem a makové zase mákem nebo také sezamem. Takto připravené těsto vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 15 minut.

2016-07-08 Předkrmy

Poznámka

Z uvedených surovin upečete dva plechy crackerů.

Autor:

Počet porcí
40
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI