Pažitka
Název:

Babiččin mřížkový koláč


Babiččin mřížkový koláč


Ingredience:
polohrubá mouka300 g
máslo200 g
vaječné žloutky2 ks
cukr80 g
kypřící prášek do pečiva1/4 balíčku
vanilkový cukr1/2 balíčku
citronová kůra dle chuti
ostružinová marmeláda dle potřeby
jádra vlašských ořechů dle potřeby
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
Ingredience:
Postup přípravy:

Marmeládu dejte svoji oblíbenou, já měla domácí z černého rybízu...opravdu rychlý a super moučník.

Z proseté mouky, másla, cukru, žloutků, kypřícího prášku, vanilkového cukru a citronové kůry vypracujeme měkké těsto, které necháme asi 30 minut v chladu odpočinout. Potom 2/3 těsta vtlačíme do koláčové formy o průměru cca 30 cm, předem vymaštěné tukem a vysypané hrubou moukou. Celý povrch potřeme ostružinovou marmeládou. Ze zbytku těsta vyválíme úzké proužky a vyskládáme z nich na připraveném koláči mřížku. Mezery v mřížce vyplníme půlkami jader vlašských ořechů. Formu s těstem vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna upečeme dozlatova.

Lahodný koláč s příchutí ostružin a ořechů leckomu připomene dobu, kdy babička od kouřící pochoutky právě vytažené z trouby odháněla nenechavé dětské prstíky, prý aby z horkého těsta nebolelo bříško. Zkuste ho tedy nechat aspoň chvilku vychladnout… déle už to vaše chuťové buňky určitě nevydrží! 

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno