Ingredience: | |
mrkev | 200 g |
vývar | 1 l |
droždí | 1 kostka |
cibule | 50 g |
česnek | 2 stroužky |
petrželka | hrst |
majoránka | 2 lžičky |
vejce | 1 ks |
polohrubá kukuřičná mouka | 70 g |
sůl | dle chuti |
Ghí | dle potřeby |
Když jsem studovala, "utíkala" jsem na víkend k babičce, kde byl klid na učení. Každý pátek mě u ní čekala tato výborná polévka, které jsem snědla pokaždé skoro celý hrnec. Zamilovala si ji i moje rodina, za což jsem vděčná, protože je nejen zdravá a díky kvasnicím bohatá na vitamín B, ale také rychle hotová.
Mrkev nakrájíme na kolečka a na přepuštěném másle 5min restujeme, než pustí barvu. Zalijeme vývarem, osolíme, přidáme petrželku a vaříme do změknutí asi 20min. Mezitím oloupeme cibuli, nakrájíme ji nadrobno a necháme zezlátnout na trošce ghí. Přidáme rozdrobené kvasnice a 3min mícháme. Sejmeme z plamene, ochutíme prolisovaným česnekem, solí, majoránkou a počkáme, než směs zchladne. Poté přidáme vejce a mouku a vytvoříme hustší těstíčko. Do vroucí polévky tvoříme nočky pomocí struhadla nebo cedníku na halušky. Už jen minutu povaříme a můžeme podávat.
Podrobné info: