Pažitka
Název:

Bavorské vdolky

vegetariánský recept


Bavorské vdolky


Ingredience:
Ingredience:
citronová kůra1/2 lžičky
cukr krupice2 lžíce
vanilkový cukr1-2 balíčky
droždí20 g
jahodový džem na ozdobení
rozpuštěné máslo2 lžíce
vlažné mléko250 ml
polohrubá mouka500 g
olej na smažení
rum2 lžíce
sůl1/2 lžičky
tvaroh (polotučný) na ozdobení
vejce + 1 žloutek1 ks
zakysaná smetana (na ozdobení)1-2 kelímky
Postup přípravy:

Kdo by nemiloval domácí vdolky, to mi neříkejte, že byste odolali. Já tedy rozhodně ne.

Začnete tím, že si uděláte kvásek: v misce rozetřete droždí s trochou cukru, přidejte polovinu mléka, vrchovatou lžíci mouky, promíchejte, dejte do tepla a 10 minut počkejte.

Máslo utřete se zbývajícím cukrem do světlé pěny, přidejte vejce a žloutek a prošlehejte metličkou. Přilijte napěněný kvásek, rum, sůl a kůru z citronu. Postupně přidávejte mouku a zbylé mléko – výsledkem by mělo být nepříliš tuhé těsto. To vařečkou dál propracovávejte, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky.

Pak ho zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě tři čtvrtě hodiny kynout. Po vykynutí rozválejte na plát silný půl až 1 cm. Skleničkou krouživým pohybem vykrajujte kolečka. Ta nechte pod utěrkou ještě 20 minut kynout.

V hrnci rozehřejte větší množství oleje (vdolečky musí plavat), a když je dost horký, udělejte druhým koncem skleničky do koleček důlek a vhoďte je do oleje, a to důlkem ke dnu. Až začnou vdolky kolem krajů zlátnout, otočte je a smažte z druhé strany. Vdolečky dávejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

Nakonec vdolky ozdobte – do důlku dejte lžičku džemu, na něj vrchovatou lžíci zakysané smetany smíchané s tvarohem a vanilkovým cukrem a posypte strouhaným tvarohem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno