Pažitka
Název:

Bezinkový burčák


Bezinkový burčák


Ingredience:
Ingredience:
voda5 l
krupicový cukr550 g
bio citrony (kůra + šťáva)5 ks
bílý vinný ocet2 lžíce
bezové květy25 ks
vinné kvasinky1 lžička
Postup přípravy:
Bezinkový burčák děláme každé jaro. Je to taková perlivá bezinková limča, není tolik sladká a zatím chutnala všem, kdo ji ochutnali. Burčák je nejlepší hodně vychlazený, můžete přidat i led nebo plátek citronu.  
Po přelití do lahví víčko úplně nedotahujte jako u pravého burčáku.

Do hrnce nalijte 5 litrů vody a přiveďte k varu, přisypte cukr a počkejte, až se úplně rozpustí. Vypněte plamen a nechte asi 10 minut chladnout (jde o to, aby voda nebyla úplně vařící, jenom horká).
Mezitím z citrónů oloupejte kůru, pak je přepulte a vymačkejte z nich všechnu šťávu.
Do vody v hrnci postupně přidávejte: citrónovou šťávu, kůru, vinný ocet a bezové květy.
Hrnec přikryjte útěrkou a nechte stát při pokojové teplotě 2 dny.
Po dvou dnech do hrnce přisypte lžičku vinných kvasinek, promíchejte, opět přikryjte a nechte stát další 4 dny.
Po 4 dnech můžete z hrnce vybrat kůru a bezové květy a tekutinu přeceďte přes plátýnko nebo gázu do čistých PET lahví.

NA ZDRAVÍ!!!
Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno