Ingredience (cca 1 l): | |
zralé bezinkové plody | 1 l |
voda | 500 ml |
cukr | 500 g |
uvařená silná káva (bez zocu/lógru) | 3 lžíce |
rum | 300 ml |
vanilkový lusk (nemusí být) | dle chuti |
Dozrál jsem, dozrál... Ano, to je hláška z pohádky Krtek a kalhotky. U nás doma nemáme len, ale pěkně uležený bezinkový likér.
Není to sice zrovna výkvět zdravé výživy, nicméně prospěšné vlastnosti bezinek jsou v něm jistě zastoupeny, takže dá tělu něco víc než třeba pudingové varianty likérů.
Na internetu najdete spousty receptů, jak na něj. Zkuste tento a udělejte radost třeba babičkám k Vánocům. Uvidíte, jak jim zazáří oči, až si vzpomenou na doby, kdy ho samy vyráběly.
Bezinky řádně propláchněte a zbavte stonků (tohle je trochu piplačka, vezměte si rukavice, bezinky hodně barví), přilijte vodu a společně vařte zhruba 20 minut (bezinky musí projít varem kvůli stravitelnosti).
Přidejte přepůlený vanilkový lusk a nechte nejlépe přes noc (ale klidně i 24 hodin) odležet v lednici.
Bezinkovou směs propasírujte přes síto vystlané plátýnkem (lze použít i látkovou plenu) a do vzniklé šťávy vsypte cukr. Míchejte do úplného rozpuštění.
Nakonec přidejte kávu a rum. Promíchejte a plňte do uzavíratelných lahví.
V chladu a temnu by měl vydržet i rok, ale to se jistě nestane.
Podrobné info: