Pažitka
Název:

Bezlepkový ořechový dort s nugátovým krémem


Bezlepkový ořechový dort s nugátovým krémem


Ingredience:
Korpus:
kokosový tuk113 g
kokosový cukr100 g
třtinový cukr100 g
podmáslí240 ml
vejce2 ks
rýžová mouka250 g
holandské kakao5 g
nasekané vlašské ořechy hrst
bezlepkový prášek do pečení1 balíček
sůl špetka
Krém:
nízkotučný tvaroh250 g
mascarpone250 g
měkký lískooříškový nugát200 g
ořechy na ozdobení
Amaretto4 lžíce
Postup přípravy:

Občas mě to chytne a mám potřebu zkoušet upéct něco bez lepku. Jenže to bych nebyla já, abych místo osvědčených receptů nezačala experimentovat. Většinou tyto pokusy nedopadají nejlépe. Buď zklame chuť, nebo konzistence. Tentokrát bych ale řekla, že se výsledek podařil. No a teda hlavně ta kombinace s nugátovým krémem, to je něco!

Korpus

1. Kokosový tuk (použila jsem tvrdý kokosový tuk v kostce, který jsem rozpustila) vyšlehejte spolu s obě cukry - nejlépe šlehejte v kuchyňském robotu se šlehacím nástavcem.

2. Přidejte podmáslí a vejce. Opět nechte robot pracovat.

3. Mouku, kakao, sůl, prášek do pečení a ořechy společně smíchejte a přidejte do robotu. Nechte jej pracovat na vyšší otáčky, dokud se směs nespojí v tekuté těsto. 

4. Dortovou formu vytřete kokosovým olejem, vysypte směsí rýžové mouky a kakaa a vlijte do ní připravené těsto.

5. Pečte na 175°C zhruba 30 - 35 minut. Zda je korpus hotový, otestujte pomocí špejle. Pokud je po vytažení z dortu čistá, korpus je hotový.

Krém

1. Tvaroh a mascarpone krátce vyšlehejte, aby se spojili.

2. Přidejte nakrájený nugát (k dostání např. ZDE) a šlehejte, dokud se do krému zcela nezapracuje. 

3. Pokud je krém málo sladký, můžete přidat další nugát či cukr. Nugát je sám o sobě však dost sladký a takto by měla být sladkost krému dostatečná.

Dokončení

1. Hotový a vychladlý korpus polijte připraveným Amarettem, aby navlhl.

2. Pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou naneste nugátový krém na povrch korpusu. 

3. Nakonec ozdobte nasekanými vlašskými a pekanovými ořechy.

TIPY

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Martina Hladyuk (Skácelová)

    zavřít okno