Pažitka
Název:

Bílá polévka


Bílá polévka


Ingredience:
Ingredience:
velké brambory6 ks
houby nakládané v octě1 malá sklenice
střední cibule1 ks
smetana200 ml
vejce1 - 2 ks
sůl dle chuti
pepř6 kuliček
nové koření6 kuliček
bobkový list2 ks
Postup přípravy:

S bílou polévkou je to nějaké složité. U nás se jí vždycky říkalo bílá (asi proto, že opravdu bílá je), ale když jsem se o ní jednou zmínila před kamarádkou, která pochází ze Slovenska, dočkala jsem se téhle odpovědi: "Biela polievka? Ha ... tak to na Slovači máš niekolko druhov "bielych" polievok". Dozvěděla jsem se teda, že existuje bílá kyselá čočková, hrachová, fazolová a salátová. A že klasika je bílá kyselá bramborová s hříbky. Do ní se ovšem používají houby čerstvé (nebo sušené) a polévka se dochucuje octem, kdežto základem "naší" bílé polévky jsou houby naložené v octě, což je pro mě ta z chutnějších variant. Zkoušela jsem polévku uvařit i z hub čerstvých a dolít ocet, ale nějak to zkrátka nebylo ono. Naložené houby mají prostě specifickou chuť, díky které se tahle polévka stala mojí nejoblíbenější. Mohla bych se jí ujíst. Takže máte-li po ruce domácí houbičky naložené v octu, vyzkoušejte ji. Třeba vás překvapí. No, a když ne, vždycky si ji můžete uvařit i z těch čerstvých hub a octa. Postup je stejný.

Koření zavážeme do pláténka nebo skřípneme do čajítka. Cibuli oloupeme, ale necháme ji v celku. Brambory nakrájíme na malé kostičky a společně s cibulí a kořením je vložíme do studené vody. Přivedeme k varu a vaříme do té doby, dokud brambory nezměknou. Teprve poté k nim přidáme houby i s lákem (lák nešiďte, je důležitý, i když nevypadá vábně). Vaříme na mírném ohni cca 15 minut. Pak vyjmeme koření a vlijeme smetanu. Krátce provaříme, případně dosolíme nebo dochutíme kapkou octa, do polévky vmícháme 1 - 2 rozkvedlané vejce (podle chuti) a necháme ho vysrážet.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno