Pažitka
Název:

Bonbónek Wellington


Bonbónek Wellington


Ingredience:
listové těsto150 - 200 g
žloutek1 ks
krystalky mořské soli špetka
žampiony120 g
sůl špetka
pepř špetka
bylinky (tymián, rozmarýn apod.) hrstka
vepřová panenka10 - 15 dkg
dijonská hořčice1 lžíce
slanina nakrájená na tenké plátky5 dkg
libovolná zelenina (např. 1/2 malé cukety a 1 mrkev) na přílohu
máslo (pod zeleninu) kousek
Ingredience:
Postup přípravy:

Panenka v kabátku z listového těsta....

Panenku odblaňte, očistěte také žampiony. Pokrájejte je na půlky nebo čtvrtky a rozmixujte na malé kousky. Na másle zbavíme houby vody, opečeme je, osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Můžete přidat i jemně nasekanou šalotku. Tomu se říká žampionový duxelles. Směs na naplnění, může být jakákoli (co kdo má rád, já udělala vajíčkovou) Necháme chladnout. Na pánvi zatáhneme také na oleji maso ze všech stran (i nastojato na obou koncích). Osolíme, opepříme. Necháme chvilku chladnout. Na potravinovou folii připravíme lůžko ze slaniny. Poklademe žampiony ve velmi tenké vrstvě. Maso pomažeme všude hořčicí. Vše zabalíme tak, aby vznikl balíček se slaninou na povrchu. Důkladně utáhneme a dáme do lednice vychladit na 20 minut.

Troubu předehřejeme na 180 - 190°C. Vyválíme listové těsto. Odkrojíme potřebnou velikost (těsto by se mělo ve dvou vrstvách překrývat, aby neunikla žádná šťáva, minimálně 2 cm, ale chcete-li si být jistí, napoprvé si nechte klidně 4-5). Po okrajích pomašlujeme žloutkem, lépe se vše slepí. Vybalíme bonbónek. Zabalíme ho do těsta tak, aby nám uvnitř nezůstal žádný vzduch navíc, těsto musí všude těsně obepínat náplň. Na koncích si z každé strany nechte i 4 cm dlouhé těsto a zabalte, jak nejlépe dovedete. Těsto k sobě přimáčkněte, ale opatrně s nehty, nesmí nikde vzniknout žádný otvor. Tím by opět začala vytékat šťáva. Opět velmi pevně zabalíme do folie a necháme čtvrt - půl hodiny ještě chladit v lednici.

Na pekáč připravíme pečící papír, na něj vybalíme Wellington, potřeme žloutkem všude, kam mašlovačka dosáhne a pak tupou stranou nože, naplocho, vytvoříme zářezy. Díky nic se nebude listové těsto příliš nafukovat a bude držet tvar. Opět pozor, ať nožem nezajede příliš hluboko. Zářezy udělejte i přes spoje na koncích. Posypeme krystalky soli a dáme do pořádně vytopené trouby, do střední části. A pak už jen místo televize sledujeme dění v troubě.

Pokud jste použili silný konec panenky, řekněme v průměru 5-6 cm, nechte v troubě panenku 25 minut. Bylo by to být akorát na to, aby těsto bylo zlaté a maso uvnitř ještě růžové a velmi šťavnaté. Dnes je celkem obvyklé nechat i vepřové medium, ale někdo to může jen u hovězího. Jestliže chcete maso konzumovat well done, téměř bílé a bez žádné vytékající šťávy, v tom případě použijte na stejný čas tenčí panenku nebo Wellington nechte v troubě spíš 35 minut. Každopádně je nutné maso nechat ještě 5, ideálně 10 minut na pekáči odpočívat, než do něho zaříznete. Na to chce velmi ostrý nůž a dávku opatrnosti.

Během pečení si můžete připravit přílohu. Někdy se pokrm konzumuje tedy jen takto. Uvidíte, že když se podaří, aby šťáva nikudy neunikla ven, je vše úžasně šťavnaté a není třeba doplňovat další omáčkou.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Stanislava Begáni Valentová

    zavřít okno