Pažitka
Název:

Borůvková buchta se zakysanou smetanou a citronovým krémem


Borůvková buchta se zakysanou smetanou a citronovým krémem


Ingredience:
Ingredience:
vejce (bílky a žloutky zvlášť)4 ks
cukr krystal250 g
voda100 g
olej100 g
hladká mouka250 g
pečící prášek1/2 sáčku
sůl špetka
lemon curd (citronový krém)3 vrchovaté lžíce
zakysaná smetana2 kelímky
smetana ke šlehání1 kelímek
cukr moučkacca 2 lžíce
borůvky dle potřeby
Postup přípravy:

Tahle buchta u nás doma nesměla chybět žádné léto. Jakmile se ve městě objevil stánek s borůvkami, bylo jasné, co se vzápětí objeví na stole. Brávali jsme ji s sebou k babičce na zahrádku, slunce svítilo a na podnose se na nás přímo smála nadýchaná, vláčná žluťoučká buchta z domácích vajíček, běloskvoucí krém posázený korálky borůvek, zalitý lesklou želatinou. Mizela ze stolu rychlostí blesku, zpátky domů jsme nikdy nevezli ani kousek. I po letech je to první recept, který hledám v notýsku, když začnou dozrávat borůvky.

Navrch buchty patří čirá želatina, já jsem ji tentokrát vyměnila za osvěžující citronový krém. S borůvkami si krásně notuje, barevně i v chuti.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Žloutky utřeme s cukrem, až zesvětlají a nabudou, přidáme vodu, olej, mouku a prášek do pečiva. Bílky vyšleháme se špetkou soli na pevný sníh, stěrkou opatrně vmícháme do těsta. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme dozlatova, asi 12 min. Necháme vychladnout.

Smetanu s cukrem ušleháme dotuha, vmícháme zakysanou smetanu (1 vrchovatou lžíci si dáme stranou) a rozetřeme na vychladlý korpus.

Lemon curd smícháme se lžící zakysané smetany na lehce tekutý krém. Lžičkou naneseme na buchtu úzké pruhy asi 4 centimetry od sebe. Obráceným koncem lžičky projedeme skrz pruhy napříč, vždycky jednou zleva doprava, poté zprava doleva. Tím nám vznikne efektní mramorování (viz poslední obrázek). Posypeme borůvkami.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno