Pažitka
Název:

Borůvkový koláč


Borůvkový koláč


Ingredience:
Korpus:
změklé máslo150 g
špaldová mouka hladká200 g
špaldová mouka celozrnná100 g
vejce1 ks
javorový sirup2 lžíce
sůl špetička
Náplň:
bílý jogurt150 g
šmakoun150 g
mražené borůvky150 g
sušené datle200 g
Poleva 1:
směs sušeného ovoce (ananas, kokosové lupínky, papája, mandle)80 g
rozpuštěné máslo50 g
Poleva 2:
bílý jogurt75 g
kakao2 lžičky
javorový sirup1 lžíce
Postup přípravy:

Sobota, sedm hodin večer. Právě jsme se vrátili z návštěvy rodiny z Moravy. Celý týden se nesl pod heslem: zužitkujeme zásoby, takže se nenakupovalo. V neděli ráno míváme obvykle vajíčka. Otevřu lednici, ve které se krčí jedno vejce velikosti snad XS. Tak co teď. Nezbývá, než opět prozkoumat zákoutí mrazáku a spižírny a čarovat. Po cca 60 minut snažení je nedělní snídaně zachráněna.

Ze surovin na korpus vypracujeme těsto, které vtlačíme do koláče formy na dno i okraje a propícháme vidličkou. Na náplň umixujeme jogurt, šmakouna, borůvky a datle a naneseme na těsto. Pečeme při 190°C 30minut. Necháme vychladnout. Polevy dostaneme smícháním ingrediencí (kokosovou lze nahradit jen bílým jogurtem). Bílou polevu necháme odpočinout, aby máslo částečně ztuhlo a dala se pěkně nanášet. Na koláč nejprve rozetřeme bílou směs, poté tmavou uděláme od středu spirálu. Pomocí špejle vytvoříme „pavučinu“.
Koláč dáme řádně vychladit (nejlépe přes noc).

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno