Pažitka
Název:

Brokolicová omáčka na česneku s jáhličkami


Brokolicová omáčka na česneku s jáhličkami


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko dle potřeby
šalotka2 ks
brokolice bez košťálu150 g
malá ošičtěná cuketa1/2 ks
bílá kulatá ředkev1 ks
česnek1 stroužek
bazalka dle chuti
Mahá koření1/2 lžičky
mořská sůl dle chuti
jáhly50 g
Postup přípravy:

Na brokolici určitě v našem jídelníčku nezapomínáme, máme ji moc rádi ať v polévce či hlavním jídle. A proč ji zařadit do svého jídelníčku? Tato lahodná zelenina obsahuje kyselinu listovou, vlákninu, vápník, draslík, hořčík, železo, vitamín C, betakaroten, vitamín K a další tělu prospěšné látky. Významné je též větší množství vitaminu B1 a B2. Brokolice je ale také velmi cenná pro svůj obsah kyseliny listové, která je důležitá především před otěhotněním, ale i během celého těhotenství. Brokolice a košťálová zelenina podporuje tvorbu kostí a díky obsaženému vitaminu C je tak zvýšeno vstřebávání vápníku. Brokolice posílí naši imunitu, má 3,5x více vitamínu C. Při vaření se obsah vitaminu C snižuje, proto je lepší jen povaření v páře.
Čím tmavší barvu brokolice má, ať už zelenou nebo modrozelenou, tím více vitaminu obsahuje.

Brokolici omyjeme a uvaříme v páře. Nakrájíme si šalotku, kterou orestujeme na Ghí společně s Mahá kořením, přidáme najemno nastrouhanou ředkev, chvíli povaříme a přidáme pokrájenou cuketu. Když je zelenina měkká, přidáme bazalku, sůl, česnek, promícháme, odstavíme, přidáme brokolici uvařenou v páře a rozmixujeme dohladka.

Jáhly propláchneme a spaříme několikrát horkou vodou. Vaříme cca 15-20 minut. Uděláme si kuličky a podáváme s omáčkou.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno