Pažitka
Název:

Brokolicová polévka s petrželí, batátem a cuketou


Brokolicová polévka s petrželí, batátem a cuketou


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko dle potřeby
malá brokolice1 ks
batáty2 ks
petržel1 a 1/2 ks
očištěná cuketa1/2 ks
voda1,5 l
petrželka na ozdobení
sůl dle chuti
mandlové mléko dle potřeby
Postup přípravy:

Brokolice v našem jídelníčku nesmí chybět a v polévce ji máme velmi rádi. A proč si zařadit brokolici do jídelníčku?

Brokolice je bohatým zdrojem vápníku, vlákniny i beta karotenu. Obsahuje vitamíny C, D, B6, B12, E, kyselinu listovou, draslík, železo, selen i hořčík. Brokolice působí jako účinná prevence proti nachlazení a chřipce, posiluje cévy, srdce a krevní oběh, pomáhá při krvetvorbě, zlepšuje trávení a dokonce má příznivé účinky proti rakovině tlustého střeva a prostaty. Konzumací brokolice si lze zlepšit imunitní systém, zrychlit metabolismus, ochránit se před infekčními nemocemi. Ženy mohou pomocí brokolice zmírnit bolesti při menstruaci. Brokolice pomáhá odbourávat nervozitu a poruchy spánku. Ocení ji i lidé držící dietu, protože obsahuje velké množství vody a naopak málo sacharidů.

Na Ghí orestujeme pokrájenou petržel, batát a cuketu, společně s brokolicí, kterou jsme rozebrali na růžičky, následně zalijeme vodou, osolíme, vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká rozmixujeme dohladka a zjemníme mandlovým mlékem nebo rostlinnou smetanou. Pokud požadujeme krémovou hladkou polévku, přepasírujeme ji před přidáním mandlového mléka.

Pokud tolerujeme mléčnou bílkovinu, můžeme zjemnit jogurtem či smetanou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno