Pažitka
Název:

Brusinkovo-pistáciové mini dortíčky


Brusinkovo-pistáciové mini dortíčky


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka
prášek do pečiva1 a 1/2 lžičky
vanilkový cukr2 lžičky
cukr krupice180 g
máslo50 g
celá vejce2 ks
hustý bílý jogurt100 ml
brusinky předem namočené v rumu nebo v amarettu hrst
nahrubo posekané zelené pistácie hrst
Postup přípravy:

Tyhle malé dortíčky si zamilujete, jsou vláčné a rychlé. Je to snoubení dvou receptů ze kterých vyšla tahle dobrota, která je hotová za malou chvilku. Vím, že sehnat pistácie není lehké a navíc jsou dost drahé. Přesto pečení nezdávejte a nahraďte pistácie třeba piniovými oříšky nebo na hrubo sekanými lískovými oříšky. 

Obdélníkové košíčky na pečení jsem náhodou objevila v drogerii D&M. Péct se dají samozřejmě i jiné tvary, použijte klasické košíčky na mufiny. Místo brusinek můžete nalámat do těsta kousky hořké čokolády.

Pracovní postup:
Předehřejte troubu na 175 C.
 
V misce smíchejte vařečkou mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr.
 
Pomocí ručního šlehače (nebo v robotu se šlehací metlou) vyšlehejte máslo s krupicovým cukrem. Za stálého míchání přidávejte po jednom celá vejce. Až dosáhnete hladkého krému vypněte šlehač a ručně vmíchejte sypkou směs. Nakonec vmíchejte jogurt a okapané brusinky.
 
Rozdělte těsto do košíčků. Plňte asi do 2/3.  Povrch posypte sekanými pistáciemi. Pokud máte velmi hrubý cukr posypte jím těsto také. Hrubý cukr se při pečení nerozpouští a zůstane na povrchu jako ozdoba (já ho mám z Německa). Pokládejte naplněné košíčky  na plech a pečte asi 10 minut do zlatova. Vyzkoušejte špejlí zda se těsto nelepí. Upečené dortíčky se v košíčku zvednou a jsou krásně nadýchané. 
 
Hotové je můžete ještě zlehka pocukrovat moučkovým cukrem a podávat s kopečkem zakysané smetany.
Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy20 min

Autor:
Martina Kunstovná

    zavřít okno