Pažitka
Název:

Bůčková roláda


Bůčková roláda


Ingredience:
Ingredience:
masitější bůček bez kosti a kůže1 - 1,5 kg
větší cibule1 ks
česnek4 stroužky
pepř dle chuti
kmín (celý, drcený) dle chuti
sůl dle chuti
Nádivka:
starší rohlíky3 ks
mléko na namočení pečiva dle potřeby
slanina50 g
vejce2 ks
česnek2 stroužky
plátek máslacca 1 cm
majoránka1 lžička
čerstvá petrželka dle chuti
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Jednou za čas, po těch všech jídlech z drůbeže, kterou zbytek rodiny vyžaduje, mám hroznou chuť na vepřové. Naše babi vždycky dělávala bůčkovou kapsu, na kterou jsem jako malá ohrnovala nos. A jak si ji dneska ráda dám.

Plát masa upravte tak, že ho podélně rozříznete po vláknech, aby šel otevřít jako kniha. Kousek od kraje nedořízněte, aby držel pohromadě. Maso můžete mírně naklepat. Osolte, opepřete z obou stran.

Na nádivku namočte do mléka rohlíky, které nakrájejte na slabé plátky nebo kostičky. Jakmile jsou měkké, vymačkejte přebytečnou tekutinu, přidejte změklé máslo, vejce, nadrobno nakrájenou slaninu, prolisovaný česnek, majoránku, posekanou petrželku a osolte. Vše důkladně promíchejte. 

Na plát masa rozprostřete nádivku, ne až ke krajům, a opět po vláknech roládu zaviňte. Zpevněte provázkem (můžete v řeznických potřebách koupit i síťku k tomu určenou). Roládu ze všech stran posypte kmínem. 

Na dno pekáče s poklicí nakrájejte nahrubo cibuli a česnek, na to položte roládu a podlijte cca 150 ml vody nebo vývaru. Přiklopené vložte do trouby vyhřáté na 200°C. Po hodině poklici sejměte, roládu můžete obrátit a za občasného přelévání výpekem pečte ještě asi 30 - 40 minut. Podle potřeby dolévejte tekutinu. 

Po upečení odstraňte provázek, nechte chvilku odpočinout a krájejte na silnější plátky. Podávejte s vařenými nebo šťouchanými brambory, případně kaší. Přelijte výpekem.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno