Pažitka
Název:

Bylinkový pstruh na másle a citronech


Bylinkový pstruh na másle a citronech


Ingredience:
Ingredience:
vykuchaní pstruzi2 ks
hrubá mořská sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
šalvěj svazek
citron1 ks
provensálské koření dle chuti
jarní cibulka nakrájené na špalíčky a rozpůlené3 ks
máslocca 4 silnější plátky
Postup přípravy:
Jsou dvě věci, kterými mi děti dělají neskutečnou radost. Tedy těch věcí je mnohem více, ale na tyto dvě jsem hrozně pyšná a hlavně za ně děkuji. Moje děti totiž milují zeleninu, ovoce a ryby. V dnešní době, kdy spousta dětí nejí, nebo jí žalostně málo, nebo jí, ale jen hranolky a kečup, nebo jí, ale samé sladkosti. No prostě jsem šťastná, že můžu nabídnou ke svačině zeleninový talíř, a když se zeptám, co by rádi k obědu, bez zaváhání vyhrknou "rybu".

V dnešním vedru se to zvlášť hodí, protože nikdo z nás nemá chuť na nic těžkého, či mastného. A tak bude jen lehká ryba se špenátovou rýží. Můžete si ji připravit i vy.

Ryby opláchněte a osušte. Pořádně je zevnitř i zvenčí posolte hrubou mořskou solí a popepřete čerstvým pepřem. Citron rozpulte. Jednu půlku nakrájejte na kolečka, šťávou z té druhé pokapejte obě ryby, také zevnitř i zvenčí.

Dovnitř každé ryby dejte několik lístků šalvěje a okořeňte je provensálským kořením. To můžete ale nahradit nasekanými čerstvými bylinkami - rozmarýnem, estragonem, tymiánem, pažitkou, majoránkou.

Takto připravené ryby dejte do pekáčku. Já je dávám bez hlavy, ale klidně je nechte celé i s hlavičkou záleží na vás. Položte na ně plátky citronu a nakrájené jarní cibulky. Vše ještě lehce posolte a popepřete a nahoru přidejte plátky másla. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 15 minut.

Rybu podávejte s dušenou rýží se špenátem. Osobně před servírováním ryby vykosťuji, ale dělám to spíše kvůli dětem, abychom neskončili na pohotovosti s kostí v krku.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno