Pažitka
Název:

Carrot cake alias mrkvový chlebíček


Carrot cake alias mrkvový chlebíček


Ingredience:
Ingredience:
hladká celozrnná mouka nebo na jemno rozemleté ovesné vločky85 g
krupicový cukr85 g
jedlá soda1 lžička
kypřící prášek3/4 lžičky
perníkové koření2 lžičky
olej160 ml
vejce3 ks
nasekané vlašské ořechy100 g
na jemno nastrouhaná mrkev200 g
Krém:
změklé máslo60 g
sýr Philadelphia (v nouzi Lučina)250 g
moučkový cukr50 g
Postup přípravy:

Po dlouhé době něco sladkého. Sice peču všelicos jednou až dvakrát týdně, ale buď jsou to takové rychlovky a jednoduchosti, které ani nestojí za bližší zaznamenání, nebo už tady dávno jsou. Co ale dělám v posledních měsících celkem pravidelně a zatím jsem si to nedala na blog, je mrkvový koláč nebo dort nebo chlebíček. Můžete z něj totiž mít cokoli z toho a to se mi na něm líbí, záleží jenom na formě a dozdobení. Navíc píďalu baví, když spolu strouháme mrkev a taky ráda sbírá prstíkem krém a to zas baví mě. 

Obecně nejsem proto, aby děti jedly sladké. Průmyslově vyráběné sladkosti bych ji zatím nedala, ale nemyslím si, že je dobré nepovolovat jim vůbec nic, protože až budou větší, o to víc podle mě po tom budou bažit. Tenhle moučník tak dělám z poměrně velkého množství mrkve a menšího množství cukru. Ale pokud máte rádi sladší moučníky, bez obav přidejte více cukru do těsta i krému.

Troubu dejte hřát na 180°C. V míse smíchejte všechny suché přísady kromě ořechů a mrkve. V menší misce prošlehejte vejce s olejem, aby se spojila. Pak je přilijte k suchým surovinám a promíchejte. Nakonec přidejte mrkev s ořechy a ještě jednou lehce promíchejte. Vlijte buď do formy na chlebíček, nebo do dortové formy o průměru 18 cm. Můžete si udělat i nízkou buchtu na plech. Pokud nemáte nepřilnavou nebo silikonovou formu, vymažte ji nejdříve máslem, já to dělat nemusím. Pečte zhruba 50 minut a zkuste těsto špejlí. Pak vyndejte a nechte na mřížce vychladnout. 

Než chlebíček/dort vystydne, připravte si krém. Změklé máslo lehce prošlehejte a pak k němu přišlehejte i sýr s cukrem. Šlehejte tak 10 minut, abyste získali hladký krém, který se bude dobře mazat. Zdobení záleží na vás. Můžete korpus prokrojit, částí krému promazat a zbytek pak dát navrch, jako to mám já. Nebo můžete krém namazat jenom zvenčí a ze stran, záleží na vaší fantazii. Každopádně ale dejte dort ztuhnout do lednice, stačí na dvě hodinky, ale klidně přes noc. Ještě více zvláční a spojí se s krémem. Klasickým dozdobením jsou pak marcipánové mrkvičky, ale já ho jenom posypávám pár nasekanými oříšky. Dobrou chuť!

TIP: Těsto můžete ještě vylepšit dvěma lžícemi ořechového másla, získá zase trochu jiný šmrnc.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Šlehoferová

    zavřít okno