Pažitka
Název:

Čekanková polévka na cibulce se zeleninou a kmínem


Čekanková polévka na cibulce se zeleninou a kmínem


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko bio dle potřeby
čekankové puky3 ks
bílá cibule1 ks
batát1 ks
mrkev105 g
řapíkatý celer84 g
mletý kmín dle chuti
voda1,5 l
čerstvé bylinky na ozdobení
Postup přípravy:

Ráda experimentuji a zkouším nové chutě, čekanku jsme si již několikrát připravili a já se k ní znovu vracím. Mile mě překvapila svojí chutí a nejen to. A proč si zařadit čekanku do svého jídelníčku?
Má pozitivní vliv na zažívání, při potížích se žlučníkem, jaterních chorobách, působí mírně projímavě a močopudně, snižuje cholesterol v krvi, odbourává tuky, zlepšuje imunitu, má protizánětlivé účinky a detoxikuje organismus.

Čekanka je považována za léčivou bylinku a je využívána v lidovém léčitelství.

Zevně se používá na vyrážky, ekzémy, opruzeniny, opuchliny. A jak jsem si ji připravila já?

Čekanku si očistíme, omyjeme, rozkrojíme vejpůl, vykrojíme ze středu košťál. Očištěnou čekanku vložíme do hrnce, zalijeme vodou a osolíme. Čekanka je velmi hořká, pokud čekanku nenaložíme do osolené vody, bude připravená polévka hořká. Pokud pospícháme a nemáme čas ji nechat delší dobu namočenou, povaříme ji krátce v osolené vodě, scedíme a dáme stranou.

Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, batát, řapíkatý celer, zalijeme vodou, přidáme kmín a sůl, vaříme do změknutí zeleniny, nakonec přidáme uvařenou čekanku, krátce společně prohřejeme a rozmixujeme, případně přepasírujeme.
Při podávání ozdobíme čerstvými bylinkami.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno