Pažitka
Název:

Červená řepa ve slanině a hořčično-medové marinádě


Červená řepa ve slanině a hořčično-medové marinádě


Ingredience:
Ingredience:
středně velká červená řepa4 ks
ocet3 lžíce
sůl2 lžičky
voda2,5 litru
dobrá slanina-plátky15 dkg
slanina na špalíčky krájená2 hrsti
oblíbený listový salát1 ks
cibule-krájená na osminky4 ks
Marináda:
dijonská hořčice2 lžičky
olivový olej/řepkový olej100 ml
vinný bílý ocet2 lžíce
nasekaná čerstvá máta2 lžíce
sůl špetka
pepř špetka
med1 velká lžíce
Postup přípravy:

Grilovaná řepa je dobrá sama o sobě. Když ji ale předem obalíte v dobré slanince a na závěr pokapete sladkokyselým dresinkem z medu a francouzské hořčice, povznesete se až k vrcholu samotné Eiffelovky!

Řepu uvaříme v ochucené vodě asi hodinu, dokud nezměkne. Pak ji nakrájíme na 1,5 cm silná kolečka a slaninou po obvodu obalíme.
Konce slaniny spíchneme párátkem. Řezné plochy řepy potřeme marinádou a necháme chvilku odležet.
Řepu pak z obou stran ogrilujeme do zezlátnutí slaniny. V průběhu grilování můežeme zeleninu marinádou dále potírat.
Pak ogrilujeme i cibuli a špalíčky slaniny.
Suroviny na marinádu vložíme do skleničky, pečlivě uzavřeme a důkladně protřepeme.
Listy salátu omyjeme a osušíme. Polijeme je trochou marinády, která nám nyní poslouží jako zálivka.
Salát posypeme špalíčky ogrilované slaniny a dozdobíme cibulí.
Na salát pak položíme grilovanou řepu a ined podáváme.

Moje rada:
Marináda/zálivka vydrží v lednici i týden (ale mátu je lepší přidávat vždy čerstvou). Řepu si můžeme připravit i den předem. Nemusíme ji vařit, lze ji místo toho potřít olejem, zabalit do alobalu a upéct asi hodinu v troubě.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno