Pažitka
Název:

Chlebové placky se sýrem


Chlebové placky se sýrem


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka1 kg
sušené droždí1 lžíce
vlažná voda530 ml
sůl2 lžičky
cukr špetka
olivový olej torchu
sýr Akawi dle potřeby
Postup přípravy:

Domácí chlebové placky si musíte zamilovat. Tradiční arabský sýr Akawi. Bílý sýr s charakteristickou slanou chutí. Věděli jste, že dle tradiční receptury vyrábí tento sýr i Madeta, která ho exportuje do Arabských emirátů?

Ze všeho nejdřív si do čisté vody namočíme sýr, abychom snížili jeho slanost. Sýr necháme máčet pár hodin, přičemž vodu několikrát vyměníme. Poté sýr osušíme a na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme.

Pro nezasvěcené, akawi je bílý sýr balkánského typu v solném nálevu. 

Droždí rozmícháme asi ve 200 ml vody, přidáme špetičku cukru a necháme vzejít kvásek.

Prosátou mouku smícháme se solí, přidáme tři lžíce olivového oleje, kvásek, zbytek vody a pomocí hnětače vymícháme pružné a hladké těsto.

To potřeme ze všech stran olejem a necháme zhruba hodinku v teple kynout.

Poté těsto opatrně vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme asi na 15 kousků. To dělám tak, že těsto uchopím do ruky, mezi palcem a ukazováčkem vytlačím požadovaný kousek těsta, ukroutím a zarovnám na bochánek.

Přikrýté necháme asi 10 minut spočinout.

Poté všechny kousky rozválíme na placky vysoké asi 0,5 cm. Začneme u toho kousku, který jsme ukroutili jako první.

Opět přikryjeme a asi 15 minut čekáme.

Suchou (nepřilnavou) pánev rozpálíme a každou placku na ní zprudka opečeme, ale pouze z jedné strany. Vrchní stranu před pečením několikrát propícháme vidličkou. Placka tedy  zůstane na povrchu bílá, ale spodní strana je upečená do zlatova.

Každou placku potřeme olivovým olejem a posypeme sýrem.

Asi dvě minutky zapékáme buď v troubě při 250 stupních (pouze vrchní ohřev) nebo v remosce na maximum.
Podrobné info:
Počet porcí15 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno