Ingredience: | |
červená cibule | 500 g |
česnek | 3 stroužky |
olivový olej | 3 lžíce |
máslo | 1 lžíce |
třtinový cukr | 130 g |
čerstvý tymián | menší hrst |
červené víno | 300 ml |
červený vinný ocet | 200 ml |
balzamikový krém Kalamáta Papadimitriou Chili | 2 lžíce |
sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | dle chuti |
Byla jsem vybrána do další výzvy z portálu Blogerky.cz. Tentokrát bylo za úkol vymyslet recept s použitím balzamikových krémů Kalamáta Papadimitriou. Zhruba před 14 dny mi přišel balíček, ve kterém byly dva balzamikové krémy – BBQ a Chili. Dlouho jsem nad receptem přemýšlela a snažila se vymyslet něco, co by si doma mohl udělat naprosto každý. V tu chvíli mne napadla má oblíbená příloha – cibulová marmeláda. Používám ji například do burgerů, jako přílohu ke grilovanému masu, nejlepší je ale v kombinaci s kvalitními sýry.
Červenou cibuli nakrájíme na půlkolečka a česnek na plátky.
V hrnci si rozehřejeme máslo s olivovým olejem a orestujeme na něm cibuli a česnek.
Poté přidáme třtinový cukr, který na cibuli necháme zkaramelizovat.
Až nám cukr zhnědne a začne se nám lepit, přidáme červené víno, červený vinný ocet a balzamikový krém. V tuto chvíli je nutné mít dostatek trpělivosti, protože nám zredukování bude trvat určitě půl hodiny.
Nakonec marmeládu osolíme, opepříme a přidáme nadrobno posekaný tymián.
Marmeládu dáme do sklenic, které stačí otočit víčkem dolů, ale můžeme i standardně zavařit. Po vychladnutí uložíme do lednice, kde nám vydrží až 2 měsíce.