Pažitka
Název:

Cibulový koláč

vegetariánský recept


Cibulový koláč


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka1 hrníček
voda1/4 hrníčku
olivový olej1/4 hrníčku
sůl špetka
Náplň:
cibule (bílá a červená)10 ks
máslo150 g
med6 lžic
tmavé balsamiko6 lžic
tymián pár snítek
Postup přípravy:

A tak se mi stalo, že jsem za poslední týden koupila postupně 3 kg cibule. Tak jsem koumala, co s ní, až jsem vykoumala. Prostě ji dám do koláče, vždyť smažená cibule je sladká. Těsto máme natrénováno z řeckého quiche, to je brnkačka, takže opět je tu recept, se kterým se vážně nenadřete. Chtěla jsem vám tento koláč vyfotit i rozkrojený, ale donesla jsem ho na párty kde se mi na něj všichni seběhli a byla jsem bez šance. Oni na rozdíl ode mě již cibulový koláč znali. Příště budu ve střehu, slibuji!

Začneme klasicky. Předehřejeme si troubu na 180°C. Poté nakrájejte cibuli na čtvrtky/osminky, jak se vám zlíbí. Rozehřejte na pánvi máslo a cibuli cca 5 minut restujte. Posléze přidejte med a balsamiko, posypte trochou tymiánových lístků. Restujte dalších cca 5 minut. Cibule nesmí být zcela měkká, dopečete ji v troubě.

Během doby, co se cibule restuje, připravte si těsto. Mouku smíchejte se solí, olej s vodou a pak vše dohromady. Zpracujte to v jednotné těsto. Je to opravdu lehoučké, snadnější bych pro vás těžko hledala. Cibulovou směs po orestování můžete klidně nechat chladnout, než dokončíte těsto.

Pomocí prstů vytvarujte těsto do koláčové formy, tu nemusíte díky olivovému oleji vymazávat. Těsto bude velice tvárné, čili budete mít hnedle hotovo. Celou cibulovou směs z pánve přendejte do formy, včetně šťávy, posypte zbytkem tymiánu (lístky i s větvičkami) a dejte péct. Budete péct cca 40 minut. Počítejte s tím, že koláč bude nasládlý, stejně jako osmažená cibule, k tomu med... Prostě opravdu dobrota! A donesete-li jej na párty, zmizí, ani nemrknete.

A ač jsem si myslela, že budu solit a pepřit, a proto tyto ingredience najdete na fotce, nakonec se tak nestalo. Směs mi chutnala bez koření a soli. Ovšem budete-li jiného názoru, je to vaše vaření.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Lucie Lužná

    zavřít okno