Pažitka
Název:

Citrónové cupcaky s mákem


Citrónové cupcaky s mákem


Ingredience:
Ingredience:
celozrnná špaldová hladká mouka250 g
kefír (kyška, podmáslí)220
citronová šťáva100 ml
rozpuštěné máslo30 g
tekutý med60 g
nemletý mák40 g
vejce2 ks
prášek do pečiva1 lžička
jedlá soda1 lžička
Postup přípravy:

Ač je po Vánocích a mohlo by se zdát, že sladkého máme po krk a že začneme jako většina plnit svá novoroční předsevzetí o štíhlejší linii, u nás tohle neplatí. 

Díky mojí kamarádce Marcy (facebookové stránky Fit s Marcelou) jsem totiž zjistila, že můžu mlsat bez výčitek.

A tak si na snídaně s dětmi dopřáváme lívance, wafle, banana bread, perník a zítra se můžeme těšit na tyhle krasavce.

Mouku prosejeme s práškem do pečiva a sodou, přimícháme mák. 

Tekuté přísady spojíme dohromady a přilijeme k sypké směsi. Promícháme ručně. 

Naplníme muffinové formičky do 3/4 a pečeme při 160 stupních dozlatova (dokud se těsto nepřestane lepit na špejli, zhruba 15 - 20 minut).

Po vychladnutí jsem bochánky ozdobila vykapaným tvarohem lehce oslazeným čekankovým sirupem (přidat můžete i citronovou kůru či pár kapek šťávy). Pokud se chcete blýsknout, doporučuji do tvarohu přidat lemon curd - to je potom úplná pecka.

Poznámka:

Množství citronové šťávy odpovídá asi 3 citronům. 
Medu či jiného sladidla přidejte podle toho, jak jste zvyklí sladit. Já k uvedenému množství přikápla do těsta ještě stévii.
Máslo klidně nahraďte rostlinným olejem.

Podrobné info:
Počet porcí15 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno